Erken-Tip-Yıldız, Geç-Tip-Yıldız (early-type-star, late-type-star)

‘Erken’ ve ‘Geç’ terminoloji: Yıldızlar genellikle ‘erken’ veya ‘geç’ tipler olarak tanımlanır. ‘Erken’ daha sıcak, ‘geç’ ise daha soğuk ile eşanlamlıdır.

Şartlara bağlı olarak, ‘erken’ ve ‘geç’ mutlak veya relatif terimler olabilir. Mutlak bir terim olarak ‘erken’, O veya B ve muhtemelen A yıldızlarını ifade eder. Relatif bir referans olarak, diğerlerinden daha sıcak yıldızlarla ilgilidir, örneğin ‘erken K’ terimi, K0, K1, K2 ve K3 olabilir.

'Geç', K ve M gibi spektral türlere sahip yıldızları belirten terimin kullanımıyla aynı şekilde kullanılır; ancak G7, G8 ve G9'a atıfta bulunmak için ‘geç G’ kullanımında olduğu gibi, diğer yıldızlara göre soğuk olan yıldızlar için de kullanılabilir.

Bu belirsiz terminoloji, yıldızların Kelvin – Helmholtz mekanizması (şu anda ana-dizi yıldızlara uygulanmadığı bilinmektedir) aracılığıyla gravitasyonal büzülme ile güçlendirildiğini varsayan, on dokuzuncu yüzyılın sonlarına ait bir stellar evrim modelinden kalmadır. Bu doğru olsaydı, yıldızlar hayatlarına çok sıcak ‘erken tip’ yıldızlar olarak başlar ve ardından yavaş yavaş ‘geç tip’ yıldızlara soğurlardı.

Bu mekanizma, yıldızların nükleer füzyonla güçlendirildiğinin keşfedilmesiyle geçersiz hale geldi.


2.25 mm büyüklüğe karşı, 1.71−2.25 mm renk büyüklüğü diyagramı; erken tip yıldız adaylarını açık yeşil çarpı işaretleri, spektroskopik olarak tanımlanmış olan koyu yeşil daireler erken-tip yıldızları ve kırmızı üçgenler geç-tip devleri temsil eder

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_classification#Early_and_late_nomenclature

 

20 Şubat 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (spektral sınıflandırma)
GERİ (spektral tipler)