Ekstrem Helyum Yıldız (extreme helium star)

Bir ekstrem helyum yıldızı (EHe) veya bir PV Telescopii Değişkeni, Evren’in en yaygın kimyasal elementi olan hidrojenden neredeyse yoksun olan düşük kütleli bir süperdevidir. Moleküler bulutlardan hidrojensiz yıldızların oluşabileceği ile ilgili bilinen koşullar bulunmadığından, bunların beyaz cücelerin karbon-oksijen çekirdeği ve helyum çekirdeği birleşmelerinin ürünü oldukları teorize edilmiştir.

Ekstrem helyum yıldızların bileşimini açıklamak için iki olası senaryo önerilmiştir:

1. Çift-dejenere (DD) model, yıldızların daha küçük bir helyum beyaz cüce ve daha büyük bir karbon-oksijen beyaz cüceden oluşan ikili bir sistemde oluştuğunu açıkladı. Her iki yıldız da, nükleer füzyon yoluyla enerji üretiminin durmasıyla kompakt objelere dönüştüler. Gravitasyonal radyasyon emisyonu, yörüngelerinin birleşene kadar bozulmasına neden oldu. Birleşik kütle Chandrasekhar sınırını aşmazsa, helyum C-O cüceye katılarak ve bir süperdev oluşturmak üzere tutuşur. Daha sonra bu, beyaz bir cüce olmak için soğumadan önce bir EHe yıldızı haline gelir.

2. Son-flaş (FF) modeli, bir EHe yıldızının asimptotik dev daldan ayrıldıktan sonra bir yıldızın geç evrimsel aşaması olarak oluşabileceğini öne sürdü. Yıldız soğuyarak beyaz bir cüce oluştururken, helyum çekirdeğin etrafındaki bir kabukta tutuşur ve dış katmanların hızla genişlemesine neden olur. Bu zarfın içindeki hidrojen tüketilirse, yıldız hidrojen eksikliği çeker ve bir EHe oluşturmak üzere büzüşür.

Yedi EHe yıldızında element çokluğunun incelenmesi, DD modeli tarafından tahmin edilenlerle uyumlu sunuçlar vermiştir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_helium_star

23 Nisan 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (spektral sınıflandırma)
GERİ (kimyasal olarak özel yıldızlar)