Eklipsing İkili Yıldızlar (eclipsing binaries)

Eklipsing (tutulan) bir ikili yıldız, iki yıldızın yörünge düzleminin, bileşenleri karşılıklı tutulmalara uğrayacak kadar gözlemcinin görüş alanında (hemen hemen) olduğu sistemdir. İkilinin aynı zamanda spektroskopik bir ikili olması ve sistem paralaksının bilininmesi durumda, stellar analizi için oldukça değerlidir. Perseus takımyıldızındaki üçlü bir yıldız sistemi olan Algol, tutulma ikilisinin en iyi bilinen örneğini içerir.

Tutulma ikilileri, tek tek bileşenlerin ışığının değişmesi nedeniyle değil, tutulmalar nedeniyle değişken yıldızlardır.

Tutulan bir ikilinin ışık eğrisi, bir yıldız diğerinin önünden geçtiğinde şiddetinde periyodik düşüşler olan, sabit ışık periyotlarıyla karakterize edilir. Parlaklık yörünge boyunca iki kez düşebilirİ bir kez ikincil birincilin önünden geçtiğinde ve bir kez de birincil ikincilin önünden geçtiğinde.

İki tutulmanın daha derin olanı, hangi yıldızın engellendiğine bakılmaksızın birincil olarak adlandırılır. Derin olmayan bir tutulmada daha meydana gelirse, bu ikincil tutulma olarak tanımlanır.

Parlaklık düşüşlerinin boyutu iki yıldızın göreli parlaklığına, gizlenen engellenmiş yıldızın oranına ve yıldızların yüzey parlaklığına (yani etkin sıcaklık) bağlıdır. Tipik olarak, daha sıcak yıldızın engellenmesi birincil tutulmaya neden olur.

Yaklaşık 1995 yılından bu yana, galaksi dışı tutulma ikililerin temel parametrelerinin ölçülmesi, 8 metrelik teleskoplarla mümkün hale gelmiştir. 2006 yılına gelindiğinde bunlar, LMC, SMC, Andromeda Gökadası ve Üçgen Gökadası'na doğrudan mesafe tahminleri vermek için kullanıldılar. Tutulma ikilileri, galaksilere olan mesafey i%5'lik geliştirilmiş bir doğruluk seviyesine ölçmek için doğrudan bir yöntem sunar.


Tüm yıldızların %50'si ikili sistemlerde yaşıyor ve bazıları tutuluyor (http://www.ifa.hawaii.edu/users/kud/teaching_15/6_DEB.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Binary_star#Eclipsing_binaries

26 Nisan 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (yıldız sistemi)
GERİ (ikili yıldız)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (ekstrinsik değişken)
GERİ (astronomik cisim)