Bağımsız İkili Yıldızlar (configuration of the system)

Yakın ikili yıldızlar büyüklüklerine göre, yıldızlar arasındaki mesafeye dayanılarak bağımsız, yarıbağımsız veya temaslı İkili yıldızlar olarak sınıflandırılabilir. Bağımsız ve yarıbağımsız ikili yıldızlar kapalı ikililerdir.

Bağımsız ikililer, her bileşenin kendi Roche lobu içinde olduğu, yani yıldızın gravitasyonal çekimin diğer bileşeninkinden daha büyük olduğu ikili yıldızlardır. Ana dizideyken, yıldızların birbirleri üzerinde önemli bir etkisi yoktur ve esas olarak ayrı ayrı gelişirler. Çoğu ikili bu sınıfa aittir.

Yarıbağımsız ikili yıldızlar, bileşenlerden birinin ikili yıldızın Roche lobunu doldurduğu ve diğerinin doldurmadığı ikili yıldızlardır. Roche lobunu dolduran bileşenin (donör) yüzeyinden gelen gaz, biriken yıldıza aktarılır. Kütle transferi, sistemin evrimine hakimdir. Çoğu durumda, içeri akan gaz, toplayıcının etrafında bir toplanma diski oluşturur.

Temaslı bir ikili, ikili sistemin her iki bileşeninin de Roche loblarını doldurduğu bir ikili yıldız türüdür. Stellar atmosferlerin en üst kısmı, her iki yıldızı da çevreleyen ortak bir zarf oluşturur. Zarfın sürtünmesi yörünge hareketini frenledikçe, yıldızlar sonunda birleşebilir. W Ursae Majoris temaslı ikili yıldıza tipik bir örnektir.


Kütle oranı 3 olan bir ikili yıldız sisteminin konfigürasyonları. Siyah çizgiler, iç kritik Roche eş potansiyellerini, Roche loblarını temsil eder.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Binary_star#Configuration

2 Haziran 2022

 

GERİ (bileşik objeler)
GERİ (ekstrasolar bedenler)
GERİ (astronomik cisim)