Akresyon (accretion, astrophysics)

Astrofizikte akresyon (oluşum, biraraya gelme), bir akresyon diskinde partiküllerin gravitasyonal etkileşimle daha fazla madde çekerek (tipik olarak gaz halindeki madde) bir masif nesnede birikmesidir. Galaksiler, yıldızlar ve gezegenler gibi çoğu astronomik nesne, akresyon prosesleriyle oluşur.

Yerküre ve diğer karasal gezegenlerin meteorik malzemeden oluşturduğu akresyon modeli, 1944'te Otto Schmidt tarafından önerildi; bunu, ardından William McCrea'nın (1960) protoplanet teorisi ve son olarak Michael Woolfson'un yakalama teorisi izledi. 1978'de Andrew Prentice, gezegen oluşumu hakkındaki ilk Laplacian fikirlerini yeniden canlandırdı ve modern Laplacian teorisini geliştirdi. Bu modellerin hiçbiri tamamen başarılı olamadı, önerilen teorilerin çoğu açıklayıcı olarak kaldı.

Otto Schmidt'in 1944 akresyon modelini, 1969'da Viktor Safronov kantitatif olarak geliştirdi ve karasal gezegen oluşumunun farklı aşamalarını ayrıntılı olarak hesapladı. O zamandan beri model, planetesimal birikimini incelemek için yoğun sayısal simülasyonlar kullanılarak daha da geliştirildi. Yıldızlararası gazın gravitasyonal çöküşüyle yıldızların oluştuğu artık kabul ediliyor. Çökmeden önce, bu gaz çoğunlukla Orion Bulutsusu gibi moleküler bulutlar biçimindedir. Bulut çökerken, potansiyel enerjiyi kaybeder, ısınır, kinetik enerji kazanır ve açısal momentumun korunması, bulutun düzleştirilmiş bir disk (akresyon diski) oluşturmasını sağlar.


Galaksilerin akresyonu

Büyük Patlama'dan birkaç yüz bin yıl sonra, Evren atomların oluşabileceği noktaya kadar soğudu. Evren genişlemeye ve soğumaya devam ederken, atomlar yeterince kinetik enerji kaybetti ve karanlık madde protogalaksileri oluşturmak için yeterince birleşti. Daha fazla akresyon meydana geldikçe galaksiler oluştu.


Yıldızların akresyonu

Yıldızların, yaklaşık 300 000 M ve 65 ışıkyılı (20 pc) çapında soğuk moleküler hidrojen-dev moleküler bulutların dev bulutları içinde oluştuğu düşünülmektedir. Milyonlarca yıl boyunca, dev moleküler bulutlar çökmeye ve parçalanmaya eğilimlidir. Bu parçalar daha sonra yıldızlara dönüşen küçük, yoğun çekirdekler oluşturur.


Gezegenlerin akresyonu

Kozmik tozun kendiliğinden akresyonu, partiküllerin kaya büyüklüğünde planetesimalere büyümesini hızlandırır. Daha büyük planetesimaller daha küçük olanları ortaya çıkarırken, diğerleri çarpışmalarda paramparça olur.


Asteroidlerin akresyonu

Meteoritler, asteroidlerin kökeni ve evriminin tüm aşamalarında akresyon ve darbe kayıtlarını içerir; bununla birlikte, asteroidlerin akresyon ve büyüme mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır.


Kuyrukluyıldızların akresyonu

Üç boyutlu bilgisayar simülasyonları, kuyrukluyıldız çekirdeklerinde gözlemlenen temel yapısal özelliklerin, zayıf kuyrukluyıldızların çift yönlü düşük hız akresyonu ile açıklanabileceğini göstermektedir.

Sagittarius (Yay) Takımyıldızı’nda 5400 ışık yılı (1700 parsek) uzaklıkta bulunan dev bir yıldız oluşturan gaz ve toz bulutu Trifid Bulutsusu'nun görünür ışık (solda) ve infraref ışıkta (sağda) görüntüleri


(a) Protogezegensel bir disk olan HL Tauri'nin ALMA (astronomik bir interferometre) görüntüsü.

(b) İkili sistemdeki düşük kütleli yıldız bir genişleme aşamasına girdiğinde, dış atmosferi kompakt yıldızın üzerine düşerek bir birikme diski oluşturabilir.

c) Merkezinde genç bir yıldızı gösteren bir protogezegensel diskin artistik görünümü.

(d) 486958 Arrokoth, gezegenlerin büyümesi sağlayan orijinal gezegenimsileri (planetesimal) temsil ettiği düşünülen, bir Kuiper kuşağı nesnesi.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Accretion_(astrophysics)

19 Kasım 2020

 

GERİ (yıldız)
GERİ (yıldız oluşumu)