Astronomik Radyo Kaynağı (astronomical radio source)

Astronomik bir radyo kaynağı, uzayda güçlü radyo dalgaları yayan bir objedir. Radyo emisyonu çok çeşitli kaynaklardan gelir. Bu tür objeler, evrendeki en aşırı ve enerjik fiziksel prosesler arasındadır.

Jüpiter'in magnetosferinde sıkışan elektronların osilasyonu, özellikle desimetre bandında parlak olan güçlü radyo sinyalleri üretir.

2021'de haber kaynakları, bilim adamlarının, 2016'dan beri Jüpiter'in yörüngesinde dönen Juno uzay aracıyla gezegenin magnetik alan çizgilerinin, uydusunun magnetik alan çizgileriyle bağlantılı olduğu bir yerde Ganymede uydusundan bir FM radyo sinyali tespit ettiklerini bildirdi.

Samanyolu'nun merkezi, tespit edilen ilk radyo kaynağıydı. Süpermasif kara deliğin etrafındaki kompakt bölge, Sagittarius A, Sagittarius A* ve kara deliğin kendisi de dahil olmak üzere bir dizi radyo kaynağı içerir. Alevlenirken, süper kütleli kara deliğin etrafındaki yığılma diski yanar ve radyo dalgalarında tespit edilebilir.

Süpernova kalıntıları genellikle yaygın radyo emisyonu gösterir. Örnekler arasında gökyüzündeki en parlak ekstrasolar radyo kaynağı olan Cassiopeia A ve Crab Nebula sayılabilir.

Birçok galaksi güçlü radyo yayıcılarıdır, radyo galaksiler olarak adlandırılır. Dikkate değer olanlardan bazıları, Centaurus A ve Messier 87’dir.


(a) Jüpiterin magnetosferi, (b) Jüpiterin uydusu Ganymede, (c) Samanyolu merkezindeki Sagittarius A*, (d) Centaurus A (NGC 5128)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Astronomical_radio_source

17 Eylül 2022

 

GERİ (makaleler-2)