Astronomide Sönme (extinction, astronomy)

Astronomide, sönme (extinction), elektromagnetik radyasyonun, astronomik bir nesne (radyasyon yayıcı) ile gözlemci arasında, toz ve gaz tarafından absorplanması ve saçılmasıdır.

Yıldızlararası sönme (veya kararma) ilk kez 1930'da Robert Julius Trumpler tarafından belgelendi. Bununla birlikte, etkileri 1847'de Friedrich Georg Wilhelm von Struve tarafından not edilmişti ve yıldızların renkleri üzerindeki etkisi, onu galaktik tozun genel varlığıyla ilişkilendirmeyen birkaç kişi tarafından gözlemlenmişti.

Samanyolu düzleminin yakınında ve Yer’in birkaç bin parsek içinde bulunan yıldızlar için, görsel frekans bandındaki (fotometrik sistem) sönme, kiloparsek başına yaklaşık 1.8 büyüklüktür.

Yeryüzüne-bağlı gözlemciler için sönme, hem yıldızlararası ortamdan (ISM) hem de Yer atmosferinden kaynaklanır; aynı zamanda gözlemlenen bir nesnenin çevresindeki yıldızların etrafındaki tozdan da kaynaklanabilir. Yer atmosferindeki bazı dalga boyu bölgelerinin (X-ışını, ultraviyole ve kızılötesi gibi) güçlü sönmesi, uzay tabanlı gözlemevlerinin kullanımıyla aşılır. Mavi ışık, kırmızı ışıktan çok daha güçlü bir şekilde zayıflatıldığı için, sönme, nesnelerin beklenenden daha kırmızı görünmesine neden olur, bu olay yıldızlararası kızarıklık olarak adlandırılır.

2175 angstrom özelliği
Samanyolu içindeki birçok nesnenin ölçülen sönme eğrilerinde göze çarpan bir özellik, elektromagnetik spektrumun ultraviyole bölgesine kadar, yaklaşık 2175 Å dolayında bulunan geniş bir ‘yumru’ dur.

Bu özellik ilk olarak 1960'larda görüldü, ancak kaynağı hala tam olarak anlaşılamamıştır. Polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) moleküllerinin bir karışımı ile grafitik taneleri içeren bu yumruyu açıklamak için birkaç model sunulmuştur. Gezegenlerarası toz parçacıklarına (IDP) gömülü yıldızlararası taneciklerin araştırılmasında bu özellik gözlemlendi ve taşıyıcı, tanelerde bulunan organik karbon ve amorf silikatlar olarak tanımlandı.

(a) MW, LMC2, LMC ve SMC bar için ortalama sönme eğrileri, (b) Samanyolu'nun yıldızlararası sönme eğrileri (RV = 2.75, 3.1, 4.0, 5.5); UV'yi vurgulamak için eğriler 1/dalga boyuna göre çizilmiştir (Al/AV,l dalga boyundaki mutlak sönmeyi gösterir; o dalga boyundaki toplam sönmeyi, V bandındakiyle karşılaştırır)


https://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_(astronomy)
https://ned.ipac.caltech.edu/level5/Sept07/Li2/Li2.html

26 Ağustos 2020


GERİ (yıldız)
GERİ (dünya-merkezli gözlemler)
GERİ (astronomide büyüklük)