Ana Kuşak Kuyrukluyıldızlar
(active asteroid)

Aktif asteroitler, asteroit-gibi yörüngeleri olan ancak kuyrukluyıldız-gibi görsel özellikler gösteren küçük solar sistemi cisimleridir (SSSB). Yani, koma, kuyruk veya kütle-kaybı (bir kuyrukluyıldız gibi) gibi diğer görsel kanıtlar gösterirler; ancak yörüngeleri Jüpiter'in yörüngesinde kalır (bir asteroid gibi).

Bu cisimler ilk olarak 2006 yılında David Jewitt ve Henry Hsieh tarafından ana-kuşak kuyrukluyıldızları (MBC'ler) olarak adlandırılmıştı. Ancak bu isim, onların bir kuyrukluyıldız gibi kompozisyonunda zorunlu olarak buzlu olduklarını ve sadece ana-kuşakta var olduklarını tanımlar; oysa aktif asteroitlerin artan nüfusu bunun her zaman böyle olmadığını gösteriyor.

Keşfedilen ilk aktif asteroit 7968 Elst–Pizarro'dur. 1979'da (bir asteroid olarak) keşfedildi, ancak daha sonra 1996'da Eric Elst ve Guido Pizarro tarafından bir kuyruğa sahip olduğu bulundu ve bu kuyrukluyıldıza 133P/Elst-Pizarro adı verildi.

Asteroitler (turuncu noktalar) ve klasik kuyrukluyıldızlar (mavi noktalar) ile ilişkileri de dahil olmak üzere kütle-kaybeden asteroitlerin dağılımı (http://www2.ess.ucla.edu/~jewitt/mbc.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Active_asteroid

31 Aralık 2020

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (orbital karakteristikleri)
GERİ (kuyrukluyıldız tipleri)GERİ (küçük solar sistem)
GERİ (küçük solar sistem)