S-Tip Yıldız (S-type star)

S tipi bir yıldız (veya sadece S yıldızı), atmosferinde yaklaşık olarak eşit miktarda karbon (C) ve oksijen (O) bulunan soğuk bir devdir. Sınıf, ilk olarak 1922'de Paul Merrill tarafından alışılmadık absorpsiyon hatlarına ve şu anda s-proses elementlerinden kaynaklandığı bilinen moleküler bantlara sahip yıldızlar için tanımlandı. Zirkonyum monoksit (ZrO) bantları, S yıldızlarının tanımlayıcı bir özelliğidir.

Karbon yıldızları, atmosferlerinde oksijenden daha fazla karbona sahiptir. M sınıfı devler gibi çoğu yıldızda, atmosfer oksijen bakımından karbondan daha zengindir ve bunlara oksijen bakımından zengin yıldızlar denir. S-tipi yıldızlar, karbon yıldızları ve normal devler arasında bir ara maddedir.

İki farklı S-tipi yıldız sınıfı vardır: intrinsik S yıldızlar; ve ekstrinsik S yıldızlar. İntrinsik S yıldızların spektrumları, füzyon ürünlerinin konveksiyonu ve s-proses elemanlarının yüzeye taşınmasından kaynaklanır. Ekstrinsik S yıldızları, ikili sistemde kütle transferi yoluyla oluşurlar. İki sınıfı ayırt etmek için sadece intrinsik S-tipi yıldızlarda bulunan Teknetyum elementinin (Tc, atom numarası 43) varlığından yararlanılır.

İntrinsik S-tipi yıldızlar, asimptotik dev dalın en parlak kısmında yer alır. Birçoğu uzun dönemli değişken yıldızlardır. Ekstrinsik S yıldızları daha az parlaktır ve daha uzun ömürlüdür, genellikle daha küçük genlikli yarı düzensiz veya düzensiz değişkenlerdir. S yıldızları nispeten nadirdir; intrinsik S yıldızları, benzer parlaklığa sahip asimptotik dev dal yıldızlarının %10'undan daha azını oluştururken, ekstrinsik S yıldızları tüm kırmızı devlerin daha da küçük bir oranını kapsar.


Stellar özelliklerin, 2 M solar-metalik kırmızı dev olarak, bir S yıldızı ve ardından bir karbon yıldızı olmak üzere TP-AGB boyunca evrimi (Luminosite: aydınlıklık, TP: Thermal Pulsing -termal darbeli-, AGB: Asymptotic Giant Branch -asimptotik dev dal-)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/S-type_star

14 Nisan 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (spektral sınıflandırma)
GERİ (özgün yıldızlar)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (ekstrasolar bedenler)