Oort Bulutu (Oort cloud)

Oort bulutu (adını Hollandalı astronom Jan Oort'tan almıştır), 2000 – 200000 au (0,03 ila 3,2 ışık yılı) arasında değişen mesafelerde Güneş'i çevrelemek için önerilen, ağırlıklı olarak buzlu gezegenimsilerden (planetesimaller) oluşan teorik bir buluttur. İki bölgeye ayrılmıştır; disk-şeklinde bir iç Oort bulutu (veya Hills bulutu) ve küresel bir dış Oort bulutu. Her iki bölge de heliosferin ötesinde ve yıldızlararası uzayda yeralır.

Oort bulutunun dış sınırı, solar sistemin kozmografik sınırını ve Güneş'in tepe küresinin kapsamını tanımlar. Dış Oort bulutu solar sisteme gevşek bir şekilde bağlanır ve bu nedenle hem Samanyolu'nun kendisinden ve hem de geçen yıldızların gravitasyonal çekiminden kolayca etkilenir. Bu kuvvetler zaman zaman kuyrukluyıldızları bulut içindeki yörüngelerinden uzaklaştırır ve onları iç solar sistemine doğru gönderir. Yörüngelerine dayanarak, kısa süreli kuyrukluyıldızların çoğu dağınık diskten gelebilir, ancak bazılarının hala Oort bulutundan kaynaklanmış olabilidiği düşünülmektedir.

Astronomlar, Oort bulutunu oluşturan maddenin Güneş'e yakınca oluştuğunu ve solar sistemin evriminin başlangıcında dev gezegenlerin gravitasyonal etkileri ile uzaya dağıldığını varsayarlar. Doğrulanmış doğrudan gözlemleri yapılmamış olsa da Oort bulutu, iç güneş sistemine giren tüm uzun-periyotlu ve Halley tipi kuyrukluyıldızların ve centaurlarla Jüpiter ailesi kuyrukluyıldızların kaynağı olabilir.

Oort bulutunun varlığı ilk olarak 1932'de Estonyalı astronom Ernst Öpik tarafından öne sürüldü. Oort bağımsız olarak 1950'de önerildi.


Oort bulutundan solar sistemin iç kısmına ve en yakın iki yıldıza olan mesafeler (astronomik birimlerle). (Kırmızı ok, yaklaşık 300 yıl içinde Oort bulutuna ulaşacak olan uzay aracı Voyager 1'in yerini gösteriyor.)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Oort_cloud

1 Ocak 2021

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (ilişkili konular)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (solar sistem)
GERİ (küçük solar sistem)