Mavi Süperdev Yıldız (blue supergiant star)

Mavi süperdev yıldızlar (BSG'ler), bilimsel olarak OB süperdevler olarak adlandırılan sıcak aydınlık yıldızlardır. Aydınlık sınıfı I, spektral sınıf B9 veya öncesine sahiptirler.

Mavi süperdevler, Hertzsprung–Russell diyagramının sol üst tarafında ana dizinin sağında bulunur. Güneş'ten daha büyük, kırmızı bir süperdevden daha küçük olup, yüzey sıcaklıkları 10000–50000 K ve aydınlıkları Güneş'inkinden yaklaşık 10000 ile milyon kat daha fazladır.

Süperdevler evrimleşmiş yüksek-kütleli yıldızlardır, ana dizideki yıldızlardan daha büyük ve daha aydınlıktır. İlk kütleleri 10–300 M civarında olan O sınıfı ve erken B sınıfı yıldızlar, hidrojenleri tüketildikçe ve yıldız yüzeyinin yakınında ağır elementler belirmeye başladıkça, sadece birkaç milyon yıl içinde ana diziden uzaklaşır. Bu yıldızlar genellikle mavi süperdevlere dönüşür, ancak bazılarının doğrudan Wolf-Rayet yıldızlarına dönüşmesi de olasıdır. Süperdev safhaya genişleme, yıldızın çekirdeğindeki hidrojen tükendiğinde ve hidrojen kabuğunun yanması başladığında meydana gelir, ancak aynı zamanda ağır elementlerin konveksiyon ile yüzeye taranması ve radyasyon basıncının artmasıyla kütle kaybı nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Mavi süperdevler ana diziden yeni evrimleşmiştir, son derece yüksek aydınlığa, yüksek kütle kaybı oranlarına sahiptir ve genellikle kararsızdır. Birçoğu, aşırı kütle kaybı bölümleri içeren aydınlık mavi değişkenler (LBV'ler) haline gelir. Daha düşük kütleli mavisüperdevler, kırmızı süperdevler haline gelene kadar genişlemeye devam edier. Bu proseste sarı süperdevler veya sarı hiperdevler olarak biraz zaman harcamaları gerekir, ancak bu genişleme sadece birkaç bin yılda gerçekleşir, dolayısıyla bu yıldızlar oldukça azdır. Daha yüksek kütleli kırmızı süperdevler, dış atmosferlerini havaya püskürtürler ve tekrar mavi süperdevlere ve muhtemelen Wolf-Rayet yıldızlarına dönüşürler.

Kırmızı bir süper-devin tam kütlesine ve bileşimine bağlı olarak, ya bir tip II süpernova olarak patlamadan ya da nihayet dış katmanlarından yeteri kadar boşaltıp tekrar mavi bir süperdev haline gelmeden önce, ilk seferden daha az parlak olan bir dizi mavi döngü gerçekleştirebilir, ancak daha kararsızdır. Böyle bir yıldız sarı evrimsel boşluktan geçebilirse, daha düşük aydınlığa sahip LBV'lerden biri olması beklenir.


(a) Büyük Macellan Bulutu'nda yeralan mavi süperdev R136a1 (NASA / ESA / STScI), (b) Orion takımyıldızında sağ altta görülen mavi bir süperdev yıldız Rigel (Luke Dodd). (https://www.thoughtco.com/blue-supergiant-stars-3073592)


Mavi süperyıldız’ın 864 000 000 mil dahilindeki, (a) konumu, ve (b) Güneş’e göre ölçeği (https://svs.gsfc.nasa.gov/11250)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_supergiant_star

11 Mart 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (spektral sınıflandırma)