Zihin Felsefesi (philosophy of mind)

Zihin felsefesi, zihnin ontolojisini, doğasını ve bedenle olan ilişkisini inceleyen bir felsefe dalıdır. Zor bilinç sorunu ve belirli zihinsel durumların doğası gibi bir dizi konular ele alınmasına rağmen, zihin-beden sorunu, zihin felsefesinde paradigmatik bir konudur,. Zihnin incelenen yönleri arasında zihinsel olaylar, zihinsel işlevler, zihinsel özellikler, bilinç, zihnin ontolojisi, düşüncenin doğası ve zihnin bedenle ilişkisi yer alır.

Bir kategoriye tam olarak uymayan nüanslı görüşler ortaya çıkmış olsa da, düalizm (ikicilik) ve monizm (tekçilik), zihin-beden sorunu üzerine iki merkezi düşünce ekolüdür.

Modern zihin filozoflarının çoğu, ya indirgemeci bir fizikalist ya da indirgemeci olmayan bir fizikalist konumu benimser; farklı şekillerde zihnin bedenden ayrı bir şey olmadığını ileri sürerler. Bu yaklaşımlar bilimlerde, özellikle sosyobiyoloji, bilgisayar bilimi (özellikle yapay zeka), evrimsel psikoloji ve çeşitli sinirbilim alanlarında etkili olmuştur.

İndirgeyici fizikçiler, tüm zihinsel durumların ve özelliklerin sonunda fizyolojik süreçlerin ve durumların bilimsel olarak açıklanacağını iddia ederler. İndirgeyici olmayan fizikçiler, zihnin ayrı bir madde olmamasına rağmen, zihinsel özelliklerin fiziksel özelliklerin üzerinde olduğunu veya zihinsel tanımlamalarda ve açıklamalarda kullanılan yüklemlerin ve kelime dağarcığının vazgeçilmez olduğunu ve dile ve alt düzey açıklamalarına indirgenemeyeceğini iddia ederler.

Devam eden sinirbilimsel ilerleme, bu sorunların bazılarının açıklığa kavuşturulmasına yardımcı olmuştur; ancak bunlar çözümlenmekten uzaktır. Modern zihin filozofları, zihinsel durumların ve özelliklerin subjektif niteliklerinin ve amaçlılığının natüralist terimlerle nasıl açıklanabileceğini sormaya devam ediyor.

Bununla birlikte, indirgeyici olmayan fizikçilik ile ilgili bir dizi konu kabul edilmiştir. İlk olarak, zaman içinde öz kimlikle bağdaşmaz. İkincisi, bilinçli bilinç halleri indirgemeci olmayan fizikçilikte bir anlam ifade etmez. Üçüncüsü, özgür iradenin indirgemeci veya indirgemeci olmayan fizikçilikle uzlaştırılması imkansızdır. Dördüncüsü, zihinsel nedensellik fenomenini gerektiği gibi açıklamakta başarısız olur.


Zihin felsefesi (https://pt.slideshare.net/noeliadelolmo9/philosophy-of-mind-brief-introduction-for-non-philosophers/3)



https://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_mind

2 Eylül 2021
23 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilim felsefesi)
GERİ (bilim)
GERİ (felsefe, TABLO)