Zayıf Etkileşimli Masif Partiküller, WIMP (weakly interacting massive particles)

Zayıf etkileşimli masif partiküller (WIMP'ler), karanlık madde için önerilen adaylardan biri olan varsayımsal partiküllerdir.

Bir WIMP'nin net bir tanımı yoktur, ancak genel olarak, bir WIMP, gravite ve diğer herhangi bir kuvvet (veya kuvvetler) yoluyla etkileşime giren, potansiyel olarak Standart Modelin bir parçası olmayan yeni bir elementer partiküldür.

Birçok WIMP adayının, Big Bang kozmolojisine göre Standart Modelin partiküllerine benzer şekilde, erken Evrende termal olarak üretilmiş olması ve genellikle soğuk karanlık maddeyi oluşturması bekleniyor. Günümüzde termal üretim yoluyla doğru miktarda karanlık madde elde etmek, á sv ñ ~ 3 x 10-26 cm3 s-1'lik bir annihilasyon kesitini gerektirir; bu, 100 GeV kütle aralığında elektrozayıf kuvvet ile etkileşime giren yeni bir partikül için kabaca beklenen şeydir.

WIMP'leri saptamaya yönelik deneysel çabalar, yakındaki galaksilerdeki ve galaksi kümelerindeki gama ışınları, nötrinolar ve kozmik ışınlar dahil olmak üzere WIMP annihilasyon ürünlerinin araştırılmasını, laboratuvarda WIMP'lerin çekirdeklerle çarpışmasını ölçmek için tasarlanmış doğrudan algılama deneylerini ve ayrıca LHC gibi çarpıştırıcılarda doğrudan WIMP'ler üretme girişimlerini içerir

Soudan Madeni'ndeki Kriyojenik Karanlık Madde Arama (CDMS) dedektörü tarafından kullanılan bir teknik, çok sayıda çok soğuk germanyum ve silikon kristallerine dayanır. Kristaller (her biri yaklaşık olarak bir hokey diski boyutundadır) yaklaşık 50 mK'ne soğutulur. Kristalden geçen bir WIMP'yi tespit etmek için yüzeylerde bir metal tabakası (alüminyum ve tungsten) kullanılır.

Yıllık modülasyon, bir WIMP sinyalinin öngörülen imzalarından biridir ve bu temelde DAMA işbirliği olumlu bir tespit olduğunu iddia etmiştir. Ancak diğer gruplar bu sonucu doğrulamamıştır. Mayıs 2004'te kamuya açıklanan CDMS verileri, wımp'lerin ve karanlık madde halo özellikleri hakkında belirli standart varsayımlar göz önüne alındığında tüm DAMA sinyal bölgesini hariç tutmuş ve bunu birçok başka deney izlemiştir (Şekil sağ).

COSINE-100 işbirliği, DAMA/LIBRA sinyalinin çoğaltılmasıyla ilgili sonuçlarını Aralık 2018'de Nature dergisinde yayınladı; vardıkları sonuç, ‘bu sonucun, DAMA işbirliği tarafından gözlemlenen yıllık modülasyonun nedeni olarak WIMP-nükleon etkileşimlerini dışladığı’ idi.


Sol: WIMP kütlesinin, WIMP nükleonlarla etkileşim kesitini gösteren, ve Sağ: Karanlık madde parçacık kütlesinin parametre uzayını ve nükleonlarla etkileşim kesitini gösteren çizimler

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Weakly_interacting_massive_particles

1 Mayıs 2022

 

GERİ (genişletilmiş objeler)
GERİ (kozmik skala)