Annihilasyon (annihilasyon)

Annihilasyon veya yok olma, partikül fiziğinde, bir atomaltı partikül ile antipartikülü çarpıştığında başka partiküller üretilme işlemidir; örneğin bir elektron ile çarpışan bir pozitronun iki foton üretmesinde olduğu gibi. İlk çiftin (partikül ve antiparikülü) toplam enerjisi ve momentumu annihilasyon işleminde korunur ve oluşan yeni partiküller arasında dağıtılır. Antipartiküller, kendi partiküllerinin tam tersi ilave kuantum sayılarına sahiptir; bu nedenle çarpışan çiftin kuantum sayılarının toplamı sıfırdır. Dolayısıyla, enerjinin ve momentumun korunumu yasalarına uyulması halinde, toplam kuantum sayıları sıfır olan herhangi bir partikül dizisi üretilebilir.

Düşük enerjili bir annihilasyon sırasında, bu partiküllerin kütlesi olmadığı için foton üretimi daha olasıdır. Bununla birlikte yüksek enerjili partikül çarpıştırıcıları, çok çeşitli egzotik ağır partiküllerin yaratılmasına olanak verir.

Annihilasyon gayri resmi olarak, karşılıklı antipartikül-partikül ilişkisi (yük konjugatı) bulunmayan iki partikülün etkileşimi için de kullanılır. Bu tür kullanımda bazı kuantum sayıları ilk durumda sıfıra olmayabilir, fakat son durumda ilk durumdaki toplam korunur. Buna örnek olarak W- üretmek için bir elektron ile yüksek enerjili bir elektron antinötrinosunun annihilasyonu gösterilebilir.

Eğer annihilasyon uğrayan partiküller, mezonlar ve baryonlar gibi kompozit ise, genellikle birkaç farklı partikül üretilir. 

(a) Bir elektron-pozitron çiftinin karşılıklı olarak imha edilmesini ve iki yeni fotonun üretilmesini gösteren bir Feynman diyagramı, (b) beta artı bozunumunun bir sonucu olarak doğal olarak oluşan elektron-pozitron annihilasyonu

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Annihilasyon

22 Ekim 2020

 

GERİ (terimler)