Yer’in Yaşı (age of the earth)

Yer’in yaşının 4.54 ± 0.05 milyar yıl olduğu tahmin edilmektedir (4.54 × 109 yıl ±%1). Bu yaş, Yer’in birikmesinin veya çekirdek oluşumunun veya Yer’in oluştuğu malzemenin yaşını temsil edebilir. Bu tarihleme, meteor malzemesinin radyometrik yaş tarihlendirmesinden elde edilen kanıtlara dayanırr ve bilinen en eski karasal ve lunar örneklerin radyometrik yaşları ile tutarlıdır.

20. yüzyılın başlarında radyometrik yaş tarihlemesinin gelişmesinden sonra, uranyum açısından zengin minerallerdeki kurşun ölçümleri, bazılarının bir milyar yılı aştığını göstermiştir. Bugüne kadar analiz edilen en eski mineraller-Batı Avustralya'nın Jack Hills'deki küçük Zirkon kristalleri-en az 4.404 milyar yaşındadır. Kalsiyum-alüminyum bakımından zengin bileşenler—güneş sistem içinde oluşan meteorlar içinde bilinen en eski katı malzemeler—4.567 milyar yaşında olup, solar sistemin yaşı için daha düşük bir sınır veriyor.

Yer’in birikmesinin, kalsiyum açısından zengin elemanların ve göktaşlarının oluşumundan kısa süre sonra başladığı varsayılmaktadır. Bu birikme sürecinin aldığı zaman henüz bilinmediğinden ve farklı birikim modellerinden tahminler birkaç milyon ile yaklaşık 100 milyon yıl arasında değiştiğinden, Yer’in yaşı ile en eski kayaların arasındaki farkı belirlemek zordur. Muhtemelen farklı yaşlardaki minerallerin kümeleri oldukları için, yüzeyde açığa çıkan Yer’deki en eski kayaların tam yaşını belirlemek de zordur.

 

(a) Mavi Marble, Yeryüzü, (1972 Apollo 17’den), (b) Mavi Marble 2012–bir kompozit uydu görüntüsü

Hayat (veya yaşam) zaman çizelgesi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth

16 Ekim 2020
26 Nisan 2023

  

GERİ (yeryüzü)
GERİ (jeoloji)
GERİ (evrendeki dünya)
GERİ (evren, evrendeki dünya)
GERİ (yeryüzü tablo)