Vera Rubin ile W Kent Ford Jr.; Karanlık Madde, 1970 (dark matter)


Amerikalı astronom Vera Rubin bir keresinde bir röportajcıya “büyük gökbilimciler bize bunun bir anlamı olmadığını söylediler” dedi.

Kendisi ve Kent Ford Jr'ın, Andromeda galaksisinde yörüngede dönen dış yıldızların hepsinin aynı hızda hareket ettiğine dair 1970 gözleminden bahsediyordu.

Onlara daha fazla sarmal gökadaya bakmaları önerildi. Galaksilerin dönme eğrileri (galaksi içindeki görünür yıldızların yörünge hızlarına karşı galaksi merkezine olan radyal mesafelerinin grafiği) ‘düz’ dü, Kepler yasasına aykırı gibi görünüyordu. Daha da endişe verici olan, galaksilerin dış kenarlarına yakın yıldızlar yörüngede o kadar hızlı dönüyorlardı ki sanki dağılıyor, parçalanıyorlardı.

Rubin, Ford'un yeni gözlem araçları, özellikle de hassas astronomik gözlemlerinin analiz için dijital olarak yakalanmasını sağlayan elektronik bir fotoçoğaltıcı tüpe dayalı gelişmiş bir spektrometre oluşturduğu bir ekipte bulunuyordu.

Rubin ve Ford Jr'ın gözlemleri, galaksilerin içinde anormal hareketlerden sorumlu bir miktar kütle olduğunu tahmin etmelerine yol açtı. Bunlar teleskoplarının göremediği bir şeydi, ama mevcut ışıklı maddenin yaklaşık altı katı miktarda oradaydı

Vera Rubin
(1928 – 2016)


W Kent Ford Jr.
(1931 – )

İsviçreli gökbilimci Fritz Zwicky'nin 1933'te Koma gökada kümesi ile ilgili bir çalışmada, foton bile yaymayan böyle bir kütleyi, "karanlık madde" olarak adlandırmıştı.

Rubin ve Ford, şimdi bazen ‘eksik kütle’ olarak da adlandırılan şey için ilk güçlü kanıtı sağlamıştı.

Standart ΛCDM kozmoloji modelini kullanarak kozmik mikrodalga arka planında sıcaklık dalgalanmaları hesaplamaları, evrenin toplam kütle-enerjisinin %5 sıradan madde ve enerji, %27 karanlık madde ve %68 karanlık enerji olduğunu göstermektedir. Evrendeki maddenin %95'i karanlık olsa da, bugün bizim için hâlâ bir gizem ve onu tanımlamaya çalışan birçok deney var.

Vera Rubin ve Kent Ford Jr.’ın keşifleri: (a) Andromeda Gökadası M31'in beklenmedik bir şekilde dönüşü. (NASA, JPL-Caltech), (b) Andromeda'daki H II'nin dönme hızları, merkezden uzaklığa göre.(https://astrobites.org/2016/12/27/)

 

https://physicsworld.com/a/the-10-greatest-predictions-in-physics/

6 Ocak 2022

 

GERİ (10 öngörü)