Tutarlılık (coherentism)

Felsefi epistemolojide iki tür tutarlılık vardır: gerçeğin tutarlılık teorisi ve gerekçelendirmenin tutarlılık teorisi (epistemik tutarlılık olarak da bilinir).

Tutarlı ‘gerçek’, yalnızca yerelleştirilmiş ağlar için geçerli olan antropolojik bir yaklaşım (nüfus hakkındaki anlayışımız göz önüne alındığında, belirli bir popülasyon örneğindeki ‘gerçek’) ile kategorik kümeler gibi evrenseller temelinde yargılanan bir anlayış arasında bölünmüştür. Antropolojik yaklaşım, hakikatin uygunluk teorisine daha uygun bir şekilde aittir, oysa evrensel teoriler analitik felsefe içinde küçük bir gelişmedir.

Her iki tutarlı hakikat teorisi ile ilgili olarak yorumlanabilecek tutarlı gerekçelendirme teorisi, epistemik gerekçelendirmeyi (yalnızca bu görüş tutarlı bir kümenin üyesi ise), bir inanışın özelliği olarak nitelendirir. Tutarlılığı diğer gerekçelendirme teorilerinden ayıran şey, dizinin gerekçelendirmenin birincil taşıyıcısı olmasıdır.

Bir epistemolojik teori olarak tutarlılık, dogmatik temelciliğe ve sonsuzluğa karşı çıkar, regresyon (gerileme, dönme) argümanına bir çözüm sunmaya çalışır. Epistemolojik anlamda, inanışın teorik olarak nasıl kanıtlanabileceğine dair bir teoridir.

Gerileme (regress) argümanı

Hem tutarlılık hem de temelci gerekçelendirme teorileri, epistemolojide temel bir problem olan gerileme argümanına cevap vermeye çalışır. Bir P önermesi verildiğinde, P için bir gerekçe istemek mantıklı görünüyor. Eğer bu gerekçe başka bir P' önermesi biçimini alıyorsa, yine P' için bir gerekçe istenebilir, .., vs. Bu sorgulama sürecinin üç olası sonucu vardır:

1.     Seri, her ifadenin başka bir ifadeyle doğrulanmasıyla birlikte sonsuz uzunluktadır.

2.     Seri bir döngü oluşturur, böylece her ifade sonuçta kendi gerekçesine dahil olur.

3.     Seri, kendi kendini haklı çıkarmak zorunda olan belirli ifadelerle sona erer.

Sonsuz kümeleri modellemenin bir yolu bulunmadıkça, sonsuz bir seri çok az yardım sunuyor gibi görünüyor. Bu, ek varsayımlar gerektirebilir. Aksi takdirde, geniş genellemeler yapmadan her bir gerekçenin tatmin edici olup olmadığını kontrol etmek mümkün değildir.


Sonsuz gerileme (https://en.wikipedia.org/wiki/Regress_argument)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Coherentism

24 Haziran 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)