Tümevarımsallık (inductionism)

Tümevarımsallık, yasaların veri kümelerinden ‘uyarıldığı’ bilimsel felsefedir. Örneğin, yüklerden değişen mesafelerde elektrik kuvvetlerinin gücü ölçülebilir, elektrostatiklerin ters kare yasası indüklenebilir. Bu kavram, doğrulanabilirlik ile birlikte eski bilim felsefesi görüşünün iki elementinden biri olarak kabul edilir. Bir tümevarımcılık uygulaması, deneysel kanıtların, genelleme ve doğa yasalarına olan inancı nasıl doğrulayabileceğini veya tümevarım yoluyla haklı çıkarabileceğini gösterebilir.

Tümevarımın bazı yönleri Aristoteles'e atfedilir; örneğin, Prior Analytics'te, birincil ve dolaysız önermeyi oluşturmaya hizmet eden tümevarımsal bir kıyas önermiştir. Bilim adamları için bu, kanıtlayıcı bilimin ilkesini oluşturur. Ancak Yunan filozofu ayrıntılı bir tümevarım teorisi geliştirmedi. Hatta bazı kaynaklar, Aristotelesçi tümevarım kavramsallaştırmasının, tümevarımsal argümanların tümdengelimsel olarak geçerli olduğu konumu nedeniyle, modern ana akım yorumlarından farklı olduğunu belirtmektedir.

Modern tümevarımcılığın ilk biçimi, Francis Bacon gibi düşünürlerin felsefeleriyle ilişkilidir. Bu, Bacon'ın, genel ilkeleri duyulardan ve ayrıntılardan türeten ve giderek en genel ilkelere götüren bir yöntem kullanarak, ampirik kanıtların istikrarlı ve artımlı bir şekilde toplanmasını destekleme biçiminde gösterilebilir.

Tümevarımcılığın Newton fiziğine dayandığı da söylenir. Bu, Isaac Newton'un, dünyanın gözlemlenemeyecek kadar küçük özelliklerini güçlü bir ampirik temele sahip bir metodoloji aracılığıyla ele almanın zorunlu olduğu inancını dile getiren Felsefede Akıl Yürütme Kuralı’nda açıkça görülmektedir. Burada spekülatif hipotezin yerini gözlem ve deney yoluyla elde edilen öncüllerden tümevarım alır.


Tümdengelimsel ve tümevarımsal mantık (https://www.stratechi.com/deductive-inductive-logic/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Inductionism

4 Temmuz 2021
10 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)