Tümdengelimli-Nomolojik Model (deductive-nomological model)

Hempel modeli, Hempel–Oppenheim modeli ve Popper–Hempel modeli olarak da bilinen bilimsel açıklamanın tümdengelimli-nomolojik modeli (DN modeli), "Neden...?" sorularını bilimsel olarak yanıtlamanın biçimsel bir bakış açısıdır. DN modeli, bilimsel açıklamayı, açıklanacak fenomenin doğru tahminine veya çözümlemesine dayanan tümdengelimli bir yapı olarak ortaya koyar.

İnsanların nedenselliği tanımlama, keşfetme ve bilme yetenekleriyle ilgili sorunları, DN modelinin ilk formülasyonlarında ihmal edilmiştir. Nedensellik, tesadüfen gözlenen başlangıç koşulları ve genel yasalardan türeten gerçekçi öncül seçimiyle yaklaşık olarak görülüyordu. Yine de, DN modeli usulen nedensel olarak alakasız faktörlere izin verdi. Gözlemlerden ve yasalardan türetilebilirlik bazen anlamsız cevaplar da vermiştir.

1960'larda mantıksal deneycilik gözden düştüğünde, DN modeli yaygın olarak kusurlu veya büyük ölçüde eksik bir bilimsel açıklama modeli olarak görüldü. Bununla birlikte, bilimsel açıklamanın idealize edilmiş bir versiyonu olarak kaldı ve modern fiziğe uygulandığında oldukça doğruydu.

1980'lerin başında, DN modelinde yapılan bir revizyon, belirtilen koşulların ve aksiyomların uygunluğu için maksimum özgüllüğü vurguladı. DN modeli, Hempel'in tümevarımsal-istatistiksel modeliyle birlikte, bilimsel açıklamanın kapsama yasası modelini oluşturur ve bu model, kritik açıdan, kapsayıcı teori olarak da adlandırılır.

 

Carl Gustav Hempel
(1905 – 1997)

Paul Oppenheim
(1885 – 1977)

K, Raimund Popper
(1902 – 1994)



Bilimsel açıklamalar için tümdengelimsel-nomolojik model; Hempel ve Oppenheim 1948 (https://www.alexandria.unisg.ch/68093/1/Aier.Fischer.2011.DSR.Progress-web.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Deductive-nomological_model

1 Temmuz 2021
20 ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)