Teorik Kimya (theoretical chemistry)


 

Teorik kimya, modern kimyanın teorik cephaneliğinin bir parçası olan teorik genellemeleri geliştiren kimya dalıdır: örneğin, kimyasal bağlanma, kimyasal reaksiyon, değerlik, potansiyel enerjinin yüzeyi, moleküler orbitaller, yörünge etkileşimleri ve molekül aktivasyon kavramları gibi.

Teorik kimyanın dalları

·        Kuantum kimyası: Kuantum mekaniğinin veya temel etkileşimlerin kimyasal ve fiziko-kimyasal problemlere uygulanması. Spektroskopik ve magnetik özellikler en sık modellenenler arasındadır.

·        Hesaplamalı kimya: Hartree–Fock, post-Hartree–Fock, yoğunluk fonksiyonel teorisi, yarı ampirik yöntemler (PM3 gibi) veya kuvvet alan yöntemleri gibi yaklaşım şemalarını içeren bilimsel hesaplamanın kimyaya uygulanması.

·        Moleküler modelleme: Kuantum mekaniğine başvurmadan moleküler yapıları modelleme yöntemleri. Örnekler moleküler kenetlenme, protein-protein kenetlenmesi, ilaç tasarımı, kombinatoryal kimyadır. Şeklin uyumu ve elektrik potansiyeli, bu grafiksel yaklaşımda önemli faktördür.

·        Moleküler dinamik: Atomlar ve moleküller topluluğunun çekirdeklerinin hareketini simüle etmek için klasik mekaniğin uygulanması. Bir topluluk içindeki moleküllerin yeniden düzenlenmesi Van der Waals kuvvetleri tarafından kontrol edilir,  sıcaklık tarafından desteklenir.

·        Moleküler mekanik: Molekül-içi ve moleküller-arası etkileşimli potansiyel enerji yüzeylerinin, potansiyeller aracılığıyla modellenmesi.

·        Matematiksel kimya: Kuantum mekaniğine başvurmadan matematiksel yöntemlerle moleküler yapının tartışılması ve tahmini.

·        Teorik kimyasal kinetik: Reaktif kimyasallar, aktifleştirilmiş kompleks ve bunlara karşılık gelen diferansiyel denklemlerle ilişkili dinamik sistemlerin teorik çalışması.

·        Keminformatik (kemoinformatik): Kimya alanındaki problemleri çözmek için ürün bilgilerine uygulanan bilgisayar ve bilgi tekniklerinin kullanımı.

·        Kimya mühendisliği: Araştırma ve geliştirme yapmak için kimyanın endüstriyel proseslere uygulanması. Bu, yeni ve mevcut ürünlerin ve üretim süreçlerinin geliştirilmesine ve iyileştirilmesine olanak tanır.


https://en.wikipedia.org/wiki/Theoretical_chemistry

16 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)