Teori-Yüklülük (theory-ladenness)

Bilim felsefesinde gözlemlerin, araştırmacının sahip olduğu teorik varsayımlardan etkilendiklerinde ‘teori-yüklü’ oldukları söylenir. Teori-yüklülük tezi en güçlü şekilde 1950'lerin sonu ve 1960'ların başında Norwood Russell Hanson, Thomas Kuhn ve Paul Feyerabend'in çalışmalarıyla ilişkilidir, muhtemelen ilk olarak (en azından dolaylı olarak) yaklaşık 50 yıl önce Pierre Duhem tarafından ortaya atılmıştır.

Semantik teori-yüklülük, teorik varsayımların gözlemsel terimlerin anlamı üzerindeki etkisine gönderme yaparken, algısal teori-yüklülük, onların algısal deneyim üzerindeki etkisini kasteder. Teori-yüklülük aynı zamanda ölçüm sonuçlarıyla da ilgilidir; bu şekilde elde edilen verilerin teori-yüklü olduğu söylenebilir, çünkü ilgili ölçüm proseslerinin sonucu olarak yorumlanmadıkça kendi başına anlamsızdır.

Teori-yüklülük, bilimsel teorilerin teyidi için bir sorun teşkil eder, çünkü gözlemsel kanıtlar, haklı çıkarması gereken tezi önceden ‘dolaylı olarak varsayıyor’ olabilir. Bu etki, farklı teorik arka planlarından dolayı, farklı görüşte olan tarafların farklı gözlemler yapmaları durumunda, bilimsel bir uzlaşmaya varılmasında zorluk teşkil edebilir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Theory-ladenness

16 Haziran 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (kavramlar)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)