Temelcilik (foundationalism)

Temelcilik, haklı inanışa dayanan felsefi bilgi teorileri veya sağlam öncüllerden çıkarılan bir sonuç gibi bazı güvenli kesinlik temelleriyle ilgilidir. Temelci gerekçelendirme teorisinin ana rakibi, tutarlı bir gerekçelendirme teorisidir; dolayısıyla, güvenli bir temel gerektirmeyen bir bilgi birikimi, her küçük bölgenin doğru bir şekilde çözüldüğünden emin olmadan çözülen bir bulmaca gibi, bileşenlerinin birbirine kenetlenme gücü ile kurulabilir.

Gerileme problemini, alternatifleri döngüsel akıl yürütme vaya sonsuz gerileme olarak açıklayan Aristoteles temelciliği esas alarak, temel inanışları ortaya koydu. En ünlü temelci olan Descartes, kendi varoluşunun gerçeğinde ve aklın ‘açık ve seçik’ fikirlerinde bir temel keşfetti, oysa John Locke deneyimde bir temel buldu. Farklı temeller, farklı epistemolojik vurguları yansıtabilir (ampiristler deneyimi vurgular, rasyonalistler aklı vurgular) ama her ikisini de harmanlayabilir.

1930'larda temelcilik üzerine tartışmalar yeniden canlandı. Moritz Schlick, bilimsel bilgiyi, özel bir ifadeler sınıfının diğer inanışlar aracılığıyla doğrulama gerektirmediği ve bir temel olarak hizmet ettiği bir piramit gibi görürken, Otto Neurath, bilimsel bilginin nihai bir temelden yoksun olduğunu ve bir sal gibi hareket ettiğini savundu. 1950'lerde temelcilik, Willard Van Orman Quine'in etkisiyle düşüşe geçti; Quine, herhangi bir inanışın kişinin tüm gerçekliğe ilişkin inanışları ağına bağlandığını ileri sürdü.

Klasik olarak, temelcilik temel inanışların yanılmazlığını ve inanışlar arasında tümdengelimli akıl yürütmeyi -güçlü bir temelcilik- varsaymıştı. 1975 civarında, zayıf temelcilik ortaya çıktı. Bu nedenle, son temelciler, ya sayımsal tümevarım ya da en iyi açıklamaya yönelik çıkarım yoluyla, yanılabilir temel inançlara ve bunlar arasında tümevarımsal akıl yürütmeye çeşitli şekillerde izin vermişlerdir. Ve içselciler gerekçelendirme araçlarına bilişsel erişime ihtiyaç duyarken, dışsalcılar böyle bir erişim olmaksızın gerekçe bulurlar.


Temelci teoriler ile duyu-odaklı akıl yürütmenin karşılaştırılması (http://www.jansen-fk.com/sense-oriented-reasoning-at-three-progressive.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Foundationalism

5 Temmuz 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilimin metateorisi)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)