Tanımlayıcı Bilim (descriptive science)

Tanımlayıcı bilim, tanımlayıcı araştırmayı içeren bir bilim kategorisidir; yani, fenomenleri gözlemleme, kaydetme, tanımlama ve sınıflandırma. Tanımlayıcı araştırma bazen, belirli bir hipotezi deney yoluyla test etmeye odaklanan hipoteze dayalı araştırma ile karşılaştırılır.

David A. Grimaldi ve Michael S. Engel, biyolojideki tanımlayıcı bilimin şu anda hafife alındığını ve yanlış anlaşıldığını öne sürüyor:

Bilimde ‘tanımlayıcı’, hemen hemen her zaman ‘sadece’ önce gelir ve tipik olarak klasik -olojiler ve -omiler dizisine uygulanır: anatomi, arkeoloji, astronomi, embriyoloji, morfoloji, paleontoloji, taksonomi, botanik, haritacılık, stratigrafi ve zoolojinin çeşitli disiplinlerinden birkaçını sayabiliriz. 

[...] İlk olarak, bir organizma, obje veya madde bir boşlukta değil, diğer organizmalar, objeler ve maddelerle karşılaştırılarak tanımlanır. 

[...] İkincisi, tanımlayıcı bilim mutlaka düşük teknolojili bilim değildir ve yüksek teknoloji de mutlaka daha iyi değildir. 

[...] Son olarak, bir teori ancak açıkladığı ve onu destekleyen kanıtlar (yani açıklamalar) kadar iyidir.

Bilim adamlarının tanımlayıcı bilime karşı olumsuz tutumları yalnızca biyolojik disiplinlerle sınırlı değildir: Lord Rutherford'un meşhur sözü, ‘Bütün bilim ya fiziktir ya da pul koleksiyonculuğudur’, tanımlayıcı bilim hakkında açık bir olumsuz tutum sergiler. Rutherford'un, 20. yüzyılın başında yıldızlar, bulutsular ve galaksiler hakkında büyük ölçüde tanımlayıcı veriler toplayan ve bu gözlemlerin fizik felsefesinin temel taşı olan fiziksel yasa çerçevesi içinde tatmin edici bir entegrasyonunu geliştirmeye başlayan astronomiyi de reddettiği bilinmektedir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Descriptive_research#Descriptive_science

2 Ekim 2021
20 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilim felsefesi İlgili konular)
GERİ (bilim felsefesi, tablo)