Stellar Dinamik (stellar dynamics)

Stellar dinamiği, astrofiziğin, yıldızların ortak gravitelerine bağlı olarak kolektif hareketlerini statistiksel bir şekilde tanımlayan dalıdır. Gök mekaniğinden temel fark, her yıldızın toplam gravitasyonal alanına az çok eşit katkı sağlamasıdır; oysa gök mekaniğinde büyük bir cismin çekişi herhangi bir uydu yörüngesine hakimdir.

Tarihsel olarak stellar dinamiklerde kullanılan yöntemler hem klasik mekanik hem de statistiksel mekanik alanlarından kaynaklandı. Stellar dinamiklerin asıl sorunu, N üyelerinin belirli bir stellar sisteminin üyelerine başvurduğu N-cismi sorunudur. Bir stellar sistemindeki çok sayıda nesne göz önüne alındığında, stellar dinamiği, tek tek yörüngelerin konumları ve hızlarıyla ilgili özel verilerden ziyade genellikle birkaç yörüngenin daha küresel, statistiksel özellikleriyle ilgilenir.

Bir galakside veya küresel bir kümedeki yıldızların hareketleri, esas olarak diğer uzak yıldızların ortalama dağılımı tarafından belirlenir. Stellar karşılaşmaları, gevşeme, kütle ayrılması, gelgit kuvvetleri ve sistem üyelerinin yörüngelerini etkileyen dinamik sürtünme gibi prosesleri kapsar.

Stellar dinamiğin plazma fiziği alanıyla da bağlantıları vardır. Bu iki alan, 20. yüzyılın başlarında, benzer bir süre boyunca, önemli bir gelişme gösterdi ve her ikisi de, başlangıçta akışkanlar mekaniği alanında geliştirilen matematiksel formalizmden yaralandı.

Yoğun stellar sistemlerin simülasyonlarının üç görünümü ve bunları iki kategoride sınıflamanın üç yolu.

Şekilde, stellar etkileşimlerle ilgili üç fizik türü gösterilmiştir. Her tür, serbestlik derecesi, zaman ölçeği ve süre açısından benzersiz bir rol oynar. Örneğin, stellar dinamikler, dinamik bir zaman ölçeğinde ve yıldız sisteminin tüm tarihi boyunca dış serbestlik dereceleriyle ilgilidir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_dynamics

12 Kasım 2020

 

GERİ (yıldız)
GERİ (stellar özellikler)