Sinestia (synestia)

Sinestia, varsayımsal olarak hızla dönen donut şeklindeki buharlaşmış kaya kütlesidir. Dönen nesnelerin devasa etkilerinin bilgisayar simülasyonlarında, toplam açısal momentum eş-dönme sınırından büyükse bir sinestia oluşabilir. Eş dönüş sınırının ötesinde, bir cismin ekvatorundaki hız, yörünge hızını aşacaktır.

Sinestia durumunda, bunun ötesinde yörüngede dönen gevşek bağlı bir torus* ile tek bir hızda dönen bir iç bölge oluşur. Synestialar ayrıca kısmen daha düşük bir iç basınç nedeniyle önceki karasal evrim modellerinden hem termal hem de bileşimlerinde mantolarda farklılıklara sahiptir. [*Bir gaz torusu, bir gezegeni çevreleyen toroidal (halka şeklinde) bir gaz veya plazma bulutudur.]

Bir sinestia üç ana bileşenden oluşur:

·         Korotating bölge olarak adlandırılan en içteki alan

·         Geçiş bölgesi olarak adlandırılan bir orta alan

·         Disk benzeri bölge olarak bilinen en uzaktaki alan

Korotasyon bölgesi katı bir gövde olarak döner. Sıcak buhar, yüksek entropi seviyeleri ve yüksek açısal hızlarla tanımlanır.

Geçiş bölgesi, genellikle birlikte dönen bölge ile halka benzeri bölge arasında sürekli bir değişimdir. Burada, çoğu simülasyonda açısal hız ve sıcaklık, her ikisi de yarıçapla azalan düzgün bir gradyan izler. Sıcaklık gradyanı, iç bölgelerden gelen sıcak buharın, daha uzaktaki daha soğuk yoğunlaştırılmış malzeme ile karışımı ile oluşturulur.


(a) Sinestianın yaratılmasının artistik gösterimi, (b) buharlaşmış Yer sinestiası içinde oluşan ay

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Synestia

27 Ocak 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (solar sistem)