Simya (alchemy)

Simya, tarihsel olarak Çin, Hindistan, Müslüman dünyası ve Avrupa'da uygulanan felsefi ve protoscientific (ön-bilimsel) bir gelenek olan eski bir doğa felsefesi dalıdır. Batı biçiminde simya, ilk olarak MS ilk birkaç yüzyıl boyunca Greko-Romen Mısır'da yazılmış bir dizi psödepigrafik metinde kanıtlanmıştır. (Pseudepigraph, yanlış atfedilen eserler, yazarı olduğu iddia edilen metinler veya gerçek yazarı tarafından geçmişin bir şahsiyetine atfedilen bir eserdir.)

Simyacılar bazı malzemeleri saflaştırmaya, olgunlaştırmaya ve mükemmelleştirmeye çalıştılar. Ortak hedefler:

·         Krizopa (yapay altın); baz-metallerin (örneğin kurşun) asil-metallere (özellikle altın) dönüştürülmesi

·         Öümsüzlük iksirinin yaratılması

·         Herhangi bir hastalığı tedavi edebilen panaceaların yaratılması

İnsan bedeninin ve ruhunun mükemmelliğinin simya magnum opus'tan (Büyük İş) kaynaklandığı düşünülüyordu. Felsefe taşını yaratma kavramı, tüm bu projelerle çeşitli şekillerde bağlantılıydı.

İslam ve Avrupalı simyacılar, bazıları bugün hala kullanımda olan bir dizi temel laboratuvar teknikleri, teorileri ve terimleri geliştirdiler. Her şeyin dört unsurdan (su, toprak, ateş, hava) oluştuğu şeklindeki Antik Yunan felsefi fikrini terk etmediler, çalışmalarını gizlilik içinde, genellikle şifreler ve şifreli sembolizmden yararlanarak koruma eğilimindeydiler.

Avrupa'da, bilim üzerine Ortaçağ İslami eserlerinin 12. yüzyıldaki çevirileri ve Aristoteles felsefesinin yeniden keşfi, gelişen bir Latin simyası geleneğini doğurdu. Bu geç ortaçağ simya geleneği, erken modern bilimin (özellikle kimya ve tıp) gelişiminde önemli bir rol oynamaya devam edecekti.

Simyanın modern tartışmaları, Eric J. Holmyard ve Marie-Louise von Franz gibi bilim adamları tarafından tamamlayıcı olarak anlaşılmaları gerektiği yönündeki eleştirilerine rağmen, konu genellikle onun egzoterik pratik uygulamalarının ve ezoterik manevi yönlerinin incelenmesine bölünmüştür:

·         İlki, konuyu erken kimya, tıp ve şarlatanlık açısından ve bu olayların meydana geldiği felsefi ve dini bağlamlar açısından inceleyen fizik bilimleri tarihçileri tarafından izlenir

·         İkincisi, ezoterizm tarihçilerini, psikologları ve bazı filozofları ve maneviyatçıları ilgilendirir

Konu aynı zamanda edebiyat ve sanat üzerinde devam eden bir etki yaptı.


(a) Kimiya-yi sa'ādat (mutluluğun simyası); İranlı filozof ve mistik Al-Ghazālī'nin İslam felsefesi ve simyası üzerine bir metin (11. yüzyıl), (b) Ouroboros'un simya incelemesi Aurora consurgens (15. yüzyıl), Zentralbibliothek Zürih, İsviçre'den tasviri, (c) Felsefe Taşının Peşinde simyacı, Joseph Wright, 1771

 ‘Simya süreçleri ve makbuzlar üzerine bir kitaptan aydınlatılmış bir sayfa’, ~15. yüzyıl

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Alchemy

20 Kasım 2021

 

GERİ (bilim felsefesi, filozofları)
GERİ (bilim felsefesi İlgili konular)
GERİ (kimya anasayfa)