Seyfert Galaksi (seyfert galaxy)

Seyfert galaksiler, kuasarlarla birlikte en büyük iki aktif galaksi grubundan biridir. Kuasar benzeri çekirdeklere (çok aydınlık, uzak ve parlak elektromagnetik radyasyon kaynakları) sahiptirler, spektrumları güçlü, yüksek iyonizasyon emisyon hatları ortaya çıkaran çok yüksek yüzey parlaklıklarına sahiptir, ancak kuasarların aksine, konakçı galaksileri açıkça tespit edilebilir.

Seyfert galaksiler, tüm galaksilerin yaklaşık %10'unu oluşturur ve kuasarlardan daha yakın ve daha az aydınlık olmalarına rağmen, kuasarlarda meydana gelen aynı fenomenden güç aldıkları düşünüldüğünden astronomide en yoğun çalışılan objelerden bazılarıdır. Bu galaksilerin merkezlerinde, içeri doğru düşen malzemeden oluşan yığılma diskleri ile çevrili süpermasif kara delikler vardır. Yığılma disklerinin, gözlemlenen ultraviyole radyasyonun kaynağı olduğuna inanılmaktadır. Ultraviyole emisyon ve absorpsiyon hatları, çevreleyen malzemenin bileşimi için en iyi teşhisi sağlar.

Görünür ışıkta bakıldığında, Seyfert galaksilerin çoğu normal spiral galaksilere benziyor, ancak diğer dalgaboyları altında incelendiğinde, çekirdeklerinin luminositesinin Samanyolu büyüklüğündeki tüm galaksilerin luminositesiyle karşılaştırılabilir bir şiddette olduğu açıkça görülüyor.

Seyfert galaxies are named after Carl Seyfert, who first described this class in 1943.[6]

Seyfert galaksiler, bu sınıfı ilk kez 1943'te tanımlayan Carl Seyfert'in adını almıştır.


(a) Bir Tip II Seyfert galaksi olan Circinus Galaksi, (b) NGC 1097, bir Seyfert g örneğidir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Seyfert_galaxy

1 Mayıs 2022

 

GERİ (galaksiler)
GERİ (ekstrasolar bedenler)
GERİ (bileşik objeler)
GERİ (astronomik obje)