Quaoar (50000 quaoar)

Quaoar (50000 Quaoar), geçici adı 2002 LM60, bir cüce gezegendir; Kuiper kuşağında, Neptün'ün ötesinde bir buzsu gezegensimiler bölgesinde bulunur. Rezonanssız bir objedir (cubewano, klasikl Kuiper kuşağı objesi), çapı yaklaşık 1121 km (697 mil), Pluto'nun çapının yaklaşık yarısı kadardır.

Quaoar, 4 Haziran 2002'de Palomar Observatory'de Amerikalı astronomlar Chad Trujillo ve Michael Brown tarafından keşfedildi.

Quaoar'ın yüzeyinde su buzu belirtileri bulundu, bu da Quaoar'da kriyovolkanizmanın meydana gelebileceğini gösteriyor. Yüzeyinde, yalnızca en büyük Kuiper kuşağı objeleri tarafından tutulabilen az miktarda metan bulunur. Şubat 2007'de, Quaoar'ın yörüngesindeki eşzamanlı bir ay olan Weywot, Brown tarafından keşfedildi. Weywot’un uçtan-uca mesafesi 170 km (110 mil) olarak ölçüldü.

(Kriyovolkanizma, bir kriyovolkan prosesidir; kriyovalkan, su, amonyak veya metan gibi uçucu maddeleri donma noktalarında veya altında olan aşırı soğuk bir ortama püskürten bir yanardağ türüdür.)

Quaoar ve Weywot adlarını, Güney Kaliforniya'daki Yerli Amerikan Tongva halkının mitolojik figürlerinden almıştır; Quaoar, Tongva'nın yaratıcısı tanrısı, Weywot onun oğludur.

(a) Quaoar'ın orta derecede kırmızı yüzeyi ve ayı Weywot'un artistik bir görünümü, (b) Quaoar'ın yörüngesinin (mavi) Plüton (kırmızı) ve Neptün (beyaz) ile karşılaştırıldığında ekliptik görünümü; yaklaşık günberi (q) ve günötesi (Q) tarihleriyle

 

https://en.wikipedia.org/wiki/50000_Quaoar

8 Nisan 2022

 

GERİ (solar sistem)
GERİ (gezegen cüce)
GERİ (cüce gezegenler, genel)