Proper Hareket (proper motion)

Proper (özel) hareket, daha uzaktaki yıldızların arka planına kıyasla, solar sistemin kütle merkezinden görüldüğü gibi, yıldızların veya diğer gök cisimlerinin görünen yerlerinde gözlemlenen değişikliklerin astrometrik ölçüsüdür.

Ekvator koordinat sisteminde (belirli bir döneme ait, genellikle J2000.0) uygun hareket için bileşenler, sağ yükseliş (μa) ve eğim (μδ) yönünde verilir. Birleştirilmiş değerleri, toplam uygun hareket (μ) olarak hesaplanır. Zaman başına açı boyutlarına sahiptir, tipik olarak yılda ark saniye veya yılda milisaniye. Proper hareket, mesafe ve radyal hız bilgisi, Güneş'e göre uzayda gerçek yıldız hareketinin veya hızının ve koordinat dönüşümü ile Samanyolu'na göre hareketin hesaplanmasına izin verir. Proper hareket, tamamen gök cismi veya yıldıza özgü değildir, çünkü solar sisteminin kendisinin hareketinden kaynaklanan bir bileşen içerir.

Proper hareketin bileşenlerini görebilmek için, bir nesnenin Δt zamanında (a1, δ1) koordinatlardan, (a2, δ2) koordinatlara hareket ettiğini varsayalım; bu durumda, proper hareketler:

          a2a1

μa = ¾¾¾¾

            Δt

 

         δ2 – δ1

μδ = ¾¾¾¾

            Δt


Proper hareket μ'nin büyüklüğü Pisagor teoremiyle verilir:

μ2 = μδ2 + μa2 cos2 δ

μ2 = μδ2 + μa*2

δ = sapmadır. θ = konum açısı:

μ sin θ = μa cos δ = μa*

μ cos θ = μδ

Ekvator koordinatlarındaki hareketler, galaktik koordinatlardaki hareketlere dönüştürülebilir.

(a) Bir objenin proper hareket ve hız bileşenleri arasındaki ilişki, (b) göksel küre üzerinde proper hareketin bileşenleri. (CNP: göksel kuzey kutbu, V: ilkbahar gündönümü, α = sağ yükseliş, δ = sapma, θ = konum açısı)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Proper_motion

29 Kasım 2020

GERİ (yıldız)
GERİ (dünya-merkezli gözlemler)