Luminous Mavi Değişken (luminous blue variable)

Luminous (aydınlık) mavi değişkenler (LBV'ler), hem spektrumlarında hem de parlaklıklarında öngörülemeyen ve bazen dramatik değişiklikler gösteren masif, evrimleşmiş yıldızlardır. Büyük Macellan Bulutu'nun en parlak yıldızlarından biri olan S Doradus'tan sonra ‘S Doradus değişkenleri’ olarak da bilinirler. Değişken Yıldızlar Genel Kataloğunda SDor olarak listelenen yalnızca 20 nesne ile olağanüstü derecede nadirdirler ve bunların bir kısmı artık LBV olarak kabul edilmemektedir.

LBV'ler ‘durgun’ durumlarında, tipik olarak B-tipi yıldızlardır; bazen biraz daha sıcaktırlar ve olağandışı emisyon çizgileri vardır. Hertzsprung-Russell diyagramının S Doradus kararsızlık şeridi olarak bilinen bir bölgesinde bulunurlar; burada en az parlak olanın ~10000 K sıcaklığa ve Güneş’in ~250000 katı bir aydınlığa sahip olması, en parlak olanın ise ~25000 K sıcaklığa ve Güneş'in milyon katından fazla bir aydınlığa sahip olması, onları tüm yıldızların en aydınlıklarından biri yapıyor.

Birçok aydınlık mavi değişken aynı zamanda, Alpha Cygni değişkenleri ve stokastik varyasyonlar için tipik görünen bir yıldan daha kısa periyotlarla küçük genlik değişkenliği gösterir.

Luminous mavi değişkenler, tanım gereği çoğu yıldızdan daha aydınlıktır ve aynı zamanda daha masiftir. En aydınlık olanlarda L bir milyondan fazladır ve kütleleri muhtemelen 100 M'u aşar. En az aydınlık olanlar, çeyrek milyon L civarında bir aydınlığa ve 10 M kadar düşük kütlelere sahiptir, ancak ana dizideki yıldızlardan çok daha büyük olabilirlerdi. Hepsi yüksek kütle kaybı hızlarına sahiptir ve helyum ve nitrojende bir miktar artış gösterirler.

LBV yıldızları P Cygni ve η Carinae 17. yüzyıldan beri alışılmadık değişkenler olarak biliniyordu, ancak gerçek doğaları çok daha yakın zamana kadar tam olarak anlaşılmamıştır.

 

(a) Aydınlık mavi değişken AG Karina (Hubble Uzay Teleskopu), (b) aydınlık mavi bir değişken olan η Carinae (Chandra X-ışını Gözlemevi)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_blue_variable

12 Şubat 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (stellar evrim)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (intrinsik değişken)