L Spektral Sınıf Kahverengi Cüceler (spectral class L)

Uzun-konumlu klasik stellar dizideki en soğuk tip olan M spektral sınıfın tanımlayıcı özelliği, titanyum(II) oksit (TiO) ve vanadyum(II) oksit (VO) moleküllerinin absorpsiyon bantlarının hakim olduğu bir optik spektrumdur. Bununla birlikte, beyaz cüce GD 165'in soğuk arkadaşı olan GD 165B, M cücelerin ayırt edici TiO özelliklerinden hiçbirine sahip değildi.

Daha sonra GD 165B gibi birçok objenin saptanması, yeni bir spektral sınıf olan L cücelerinin tanımlanmasına yolaçtı; bunlar, spektrumun kırmızı optik bölgesinde metal oksit absorpsiyon bantlarıyla (TiO, VO) değil, metal hidrit emisyon bantlarıyla (FeH, CrH, MgH, CaH) ve alkali metallerin belirgin atomik hatlarıyla (NaI, KI, CsI, RbI) tanımlanır.

2013 itibariyle, çoğunlukla geniş-alan sörveyler 2MASS, DENIS, SDSS ile 900’den fazla L cüce tanımlanmıştır: (2MASS: Two Micron All Sky Survey, DENIS: Deep Near Infrared Survey of the Southern Sky, SDSS: Sloan Digital Sky Survey). Bu spektral sınıf yalnızca kahverengi cüceleri içermez, çünkü kahverengi cücelerin (> 80 MJ) üzerindeki en soğuk ana dizi yıldızları, L2 - L6 spektral sınıfına sahiptir.

GD 165, terküreden yaklaşık 103 ışıkyılı uzaklıkta, Boötes takımyıldızında bulunan DA4[2] + L4 spektral tip bir kahverengi cüce ve bir beyaz cüceden oluşan bir sistemdir. Beyaz cücelerin etrafındaki kahverengi cüceler oldukça nadirdir. L cücelerin prototipi olan GD 165B, böyle bir sistemdir.


(a) Bir L cücenin artistik resmi, (b) beyaz cüce GD 165 A görüntünün merkezinde parlak bir yıldız olarak görülüyor; kahverengi cüce GD 165 B, beyaz cücenin altında kırmızı bir nokta olarak halindedir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_dwarf#Spectral_class_L

11 Mart 2021

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (kahverengi cüceler)