Kuyrukluyıldızlara Benzerlikler; Centaur (similarities to comets, centaur)

1988 ve 1989'da günberi (perihelion) yakınlarında Chiron'un gözlemleri, onun bir koma (yüzeyinden buharlaşan bir gaz ve toz bulutu) sergilediğini buldu. Tipik bir kuyrukluyıldızdan çok daha büyük olmasına ve bazı tartışmalara konu olmasına rağmen, artık resmi olarak hem bir kuyrukluyıldız hem de bir asteroit olarak sınıflandırılmıştır.

Diğer centaurlar, kuyrukluyıldız benzeri aktivite için izleniyor: şimdiye kadar iki centaur, 60558 Echeclus ve 166P/NEAT böyle bir davranış gösterdi. 166P/NEAT, koma sergilerken keşfedildi ve bu nedenle bir kuyrukluyıldız olarak sınıflandırıldı, ancak yörüngesi bir centaur'a aitti. 60558 Echeclus koma olmadan keşfedildi, ancak yakın zamanda aktif hale geldi ve bu nedenle şimdi hem kuyruklu yıldız hem de asteroit olarak sınıflandırılıyor.

Genel olarak, aktivitesinin tespit edildiği ~ 30 centaur vardır ve aktif popülasyon, daha kısa günberi mesafelerine sahip nesnelere eğilimlidir.

60558 Echeclus ve Chiron'da çok küçük miktarlarda karbon monoksit tespit edildi ve türetilen CO üretim oranının gözlemlenen komayı hesaba katmak için yeterli olduğu hesaplandı. Hem 60558 Echeclus hem de Chiron'dan hesaplanan CO üretim hızı, genellikle bir centaur olarak sınıflandırılan, uzaktan aktif bir başka kuyrukluyıldız olan 29P/Schwassmann-Wachmann için tipik olarak gözlemlenenden önemli ölçüde daha düşüktür.

Centaurlar ve kuyruklu yıldızlar arasında net bir yörünge ayrımı yoktur. Hem 29P/Schwassmann-Wachmann hem de 39P/Oterma, tipik centaur yörüngelerine sahip oldukları için centaurlar olarak anılıyor. 39P/Oterma kuyruklu yıldızı şu anda etkin değil ve 1963'te Jüpiter tarafından bir centaur yörüngesine girmeden önce aktif olduğu görülüyordu.

Soluk kuyruklu yıldız 38P/Stephan-Oterma, Jüpiter'in yörüngesinin ötesinde 5 AU'da bir günberi mesafesi olsaydı muhtemelen koma göstermezdi. 2200 yılına gelindiğinde, 78P/Gehrels kuyruklu yıldızı muhtemelen centaur benzeri bir yörüngeye doğru göç edecek.


(a) Kuyrukluyıldız 38P, 1982 ile 2067 arasında Jüpiter, Satürn ve Uranüs yakınına yaklaşarak centaur benzeri davranışlar sergiler, (b) 38P kuyrukluyıldızı'nın iç güneş sistemi boyunca yörüngesi (NASA/JPL)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Centaur_(small_Solar_System_body)#Similarities_to_comets
https://www.universetoday.com/140043/2018-prospects-for-obscure-comet-38p-stephan-oterma/

 

1 Ocak 2021

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (ilişkili konular)