Kuyrukluyıldız Tozu (comet dust)

Kuyrukluyıldız tozu, bir kuyrukluyıldızdan kaynaklanan kozmik tozu ifade eder ve kuyrukluyıldızların kökenine dair ipuçları sağlayabilir. Yeryüzü bir kuyrukluyıldız toz yolu (izi) boyunca geçtiğinde, bir meteor yağmuru oluşturabilir.

Kuyrukluyıldız hareketlerinden kaynaklanan tozun çoğu mikrometrenin altından kabaca mikrometreye kadardır. Bununla birlikte, radyasyon basıncı solar sistemden patlamalarına veya içe doğru dönmelerine neden olduğundan, kısa ömürlüdür.

Diğer bir boyut sınıfı, mikrometrik tanelerin büyük, kabarık veya salkım tipi kümeleridir. Bunlar tipik olarak 20-100 mikrometredir; gözenekli kümeler kırılma veya sıkışma eğilimi gösterdiğinden gözlemlenebilir.

Bir sonraki boyut sınıfı, yukarıdaki tanelerin büyük, kabarık veya küme tipi kümeleridir. Bunlar tipik olarak 20-100 mikrometredir; gözenekli kümeler kırılma veya sıkışma eğilimi gösterdiğinden gözlemlenebilir.

Toz genellikle bileşimde chondritic’tir (chondrite taş gibi metelik olmayan bir meteorit); olivin ve piroksen gibi silikatlar içerir. Silikatlar, yüksek yoğunlaşma sıcaklığına sahip mammeler içerir. Bunlar hızla yoğunlaştıkça, damlacıkları birleştirmek yerine çok küçük partiküller oluşturma eğilimindedir. Chondritic meteoroidlerde olduğu gibi, partiküller Fe (Ni) sülfür ve GEMS (metal ve sülfür içeren cam) içerir.

Kuyrukluyıldız tozunda farklı miktarlarda organik maddeler (CHON) bulunur. Organikler, kozmik olarak bol miktarda bulunmalarına ve kuyrukluyıldızlarda var oldukları yaygın olarak tahmin edilmelerine rağmen, çoğu teleskopta spektral olarak belirsizdir; bunlar sadece Halley geçişleri sırasında kütle spektrometresi ile saptanabilimiştir. Orgenik maddelerin bazıları PAH'lar (polisiklik aromatik hidrokarbonlar) şeklindedir. 

(a) Kuyrukluyıldız Encke'nin meteoroid yolu (izi) çapraz kırmızı parıltıdır, (b) gözenekli kondrit gezegenler arası toz parpartikülü, (c) kuyrukluyıldız 73P'nin parçaları arasındaki meteoroid izi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Comet_dust

7 Ekim 2020

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (kuyrukluyıldızların özellikleri)