Kuyrukluyıldız Kuyruğu (comet tail)

Kuyrukluyıldız kuyruğu - ve koma - güneş tarafından aydınlatıldığında kuyrukluyıldızlarda görülebilen özelliklerdir ve kuyrukluyıldız iç solar sistemden geçtiğinde Yer’den görülebilir hale gelebilir.

Bir kuyrukluyıldız iç solar sisteme yaklaştıkça, solar radyasyon kuyrukluyıldız içindeki uçucu maddelerin buharlaşmasına, çekirdekten dışarı akmasına ve onlarla birlikte toz taşımasına yolaçar.

Ayrı kuyruklar toz ve gazlardan oluşur, farklı fenomenler yoluyla görünür hale gelir; toz güneş ışığını doğrudan yansıtır ve gazlar iyonlaşmadan dolayı parlar. Kuyrukluyıldızların çoğu, bir teleskopun yardımı olmadan görülemeyecek kadar zayıftır, ancak her on yılda bir birkaçı çıplak gözle görülebilecek dereced parlak hale gelir. 

Kuyruk oluşumu

Dış süneş sistemde kuyrukluyıldızlar donmuş durumda kalır ve küçük boyutlarından dolayı Yer’den saptanması son derece zor veya imkansızdır. Kuiper kuşağındaki aktif olmayan kuyrukluyıldız çekirdeklerinin istatistiksel tespitleri Hubble Uzay Teleskobu gözlemlerinden rapor edildi, ancak bunlar henüz doğrulanmadı. 

Bir kuyrukluyıldız iç solar sisteme yaklaşırken, solar radyasyon, kuyrukluyıldızın içindeki uçucu maddelerin buharlaşmasına ve çekirdekten dışarı akmasına neden olarak tozları da beraberinde taşır. Bu şekilde açığa çıkan toz ve gaz akımları, kuyrukluyıldızın etrafında koma adı verilen devasa, son derece zayıf bir atmosfer oluşturur ve Güneş'in radyasyon basıncı ve güneşsolar rüzgârın komaya uyguladığı kuvvet, Güneş'ten uzaklaşan devasa bir kuyruğun oluşmasına neden olur.

Toz ve gaz akımlarının her biri, biraz farklı yönlere işaret ederek kendi ayrı kuyruğunu oluşturur. Tozun kuyruğu, kuyrukluyıldızın yörüngesinde, yalnızca Güneş'e doğru yönlendirilmiş gibi göründüğünde, genellikle antitail denilen kavisli bir kuyruk oluşturacak şekilde geride bırakılır. Aynı zamanda, gazlardan oluşan iyon kuyruğu, güneş rüzgârının plazmasının magnetik alanından güçlü bir şekilde etkilendiği için daima solar rüzgârın akım çizgilerini işaret eder. İyon kuyruğu, yörünge eğrisi yerine magnetik alan çizgilerini takip eder.

(a) 2007'de sağda mavi iyon kuyruğu gösteren Holmes kuyrukluyıldızı (17P/Holmes), (b) kuyrukluyıldız Güneş'i geçerken gaz ve toz kuyruklarının farklı yönlerini gösteren bir kuyrukluyıldızın yörüngesi, (c) solar rüzgar akışının oluşturduğu toz kuyruğunu, toz yolunu (veya antikuyruk) ve iyon gazı kuyruğunu gösteren bir kuyrukluyıldızın diagramı, (d) Lovejoy uyrukluyıldızı, Uluslararası Uzay İstasyonundan astronot Dan Burbank tarafından 2011 yılında fotoğraflanmıştır

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Comet_tail

7 Ekim 2020

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (kuyrukluyıldızların özellikleri)