Kuyrukluyıldız; Koma (coma-cometary)

Koma, kuyrukluyıldızın yüksek eliptik yörüngesinde Güneş'e yaklaştığında oluşan, bir kuyrukluyıldızın çekirdeği etrafındaki bulanık bir zarftır; kuyrukluyıldız ısınırken, bazı kısımları süblimleşir. Bu, bir kuyrukluyıldıza teleskopla bakıldığında ‘bulanık’ bir görünüm verir ve onu yıldızlardan ayırır. Koma kelimesi, ‘saç’ anlamına gelen ve kuyrukluyıldız kelimesinin kökeni olan Yunanca "kome" dan (κόμη) gelir.

Koma genellikle buz ve kuyrukluyıldız tozundan oluşur. Su, kuyrukluyıldız Güneş'in 3-4 AU içinde olduğunda çekirdekten çıkan uçucu maddelerin %90'ına kadar ulaşır. H2O ana molekülü, öncelikle fotodisosiasyonla ve çok daha küçük bir ölçüde fotoiyonizasyonla yok edilir. Solar rüzgarı, fotokimyaya kıyasla suyun tahrip edilmesinde küçük bir rol oynar. Büyük toz partikülleri kuyrukluyıldızın yörünge yolu boyunca bırakılırken, daha küçük partiküller Güneş’ten ışık basıncıyla kuyrukluyıldızın kuyruğu içine itilir.

11 Ağustos 2014'te gökbilimciler, ilk kez ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) kullanarak, C/2012 F6 (Lemmon) ve C/2012 S1 (ISON) kuyrukluyıldız komalarının içerdiği HCN, HNC, H2CO ve tozun dağılımını detaylandıran çalışmalar yayınladılar. 2 Haziran 2015'te NASA, 67p/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızı inceleyen Rosetta uzay sondası üzerindeki ALİCE spektrografının, su moleküllerinin güneş radyasyonu ile fotoiyonizasyonundan üretilen elektronların (kuyrukluyıldız çekirdeğinin 1 km  içinde) olduğunu belirlediğini bildirdi.
 

Holmes kuyrukluyıldızının infrared (kızılötesi) uzay teleskopuyla görülen yapısı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Coma_(cometary)

7 Ekim 2020 

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (kuyrukluyıldızların özellikleri)