Kuyrukluyıldız Çekirdeği (comet nucleus)

Çekirdek, bir kuyrukluyıldızın katı, merkezi kısmıdır; eskiden kirli kartopu veya buzlu kirli toprak topu olarak adlandırılırdı. Bir kuyrukluyıldız çekirdeği kaya, toz ve donmuş gazlardan oluşur. Güneş tarafından ısıtıldığında, gazlar süblimleşir ve koma olarak bilinen çekirdeği çevreleyen bir atmosfer oluşturur. Güneş'in radyasyon basıncı ve solar rüzgârın komaya uyguladığı kuvvet, Güneş'ten uzaklaşan muazzam bir kuyruk oluşmasına neden olur. Tipik bir kuyrukluyıldız çekirdeğinin albedo değeri 0.04'tür. Bu kömürden daha siyahtır ve bir toz örtüsünden kaynaklanabilir.

Rosetta ve Philae uzay aracından elde edilen sonuçlar, 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun çekirdeğinin magnetik alana sahip olmadığını, dolayısıyla magnetizmanın gezegenimsilerin erken oluşumunda bir rol oynamadığını gösteriyor.

Ayrıca Rosettadaki ALICE spektrografı, solar radyasyon ile elektronların (kuyrukluyıldız çekirdeğinin 1 km yukarısında) üretimesinin, su moleküllerinin güneş ışınımı ile fotoiyonizasyonuna, kuyrukluyıldız çekirdeğinden komaya bırakılan su ve karbondioksit bozulma moleküllerinin neden olduğunu belirledi (daha önce Güneş'ten gelen fotonlardan dolayı olduğu düşünülüyordu).

30 Temmuz 2015'te bilim adamları, Kasım 2014'te 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına inen Philae uzay aracının en az 16 organik bileşik tespit ettiğini bildirdi; bunlardan dördü (asetamid, aseton, metil izosiyanat ve propiyonaldehit dahil) bir kuyrukluyıldızda ilk kez saptanmıştır.

(a) Tempel 1 kuyrukluyıldızın çekirdeği, 
(b) 67P kuyrukluyıldızın çekirdeğinin yüzeyi (Rosetta uzay aracından, 10 km uzaklıktan)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Comet_nucleus

7 Ekim 2020

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (kuyrukluyıldızların özellikleri)