Kimyasal Reaksiyon (chemical reaction)

Bir kimyasal reaksiyon, bir kimyasal substans grubunun diğerine kimyasal dönüşümüne yol açan bir süreçtir. Klasik olarak kimyasal reaksiyonlar, çekirdeklerde herhangi bir değişiklik olmadan (mevcut elementlerde değişiklik yapılmadan) yalnızca atomlar arasındaki kimyasal bağların oluşumunda ve kırılmasında elektronların konumlarını içeren değişiklikleri kapsar, bu durum genellikle bir kimyasal denklemle açıklanabilir. Nükleer kimya, hem elektronik hem de nükleer değişikliklerin meydana gelebileceği kararsız ve radyoaktif elementlerin kimyasal reaksiyonlarını içeren bir kimya alt disiplinidir.

Başlangıçta kimyasal reaksiyona katılan substansa (substanslara) reaktanlar veya reaktifler denir. Kimyasal reaksiyonlar genellikle kimyasal bir değişimle karakterize edilir ve genellikle reaktantlardan farklı özelliklere sahip bir veya daha fazla ürün verirler. Reaksiyonlar genellikle temel reaksiyonlar olarak adlandırılan bir dizi bireysel alt adımdan oluşur; eylemin kesin gidişatına ilişkin bilgi, reaksiyon mekanizmasının bir parçasıdır. Kimyasal reaksiyonlar, başlangıç malzemelerini, son ürünleri ve bazen de ara ürünleri ve reaksiyon koşullarını sembolik olarak sunan kimyasal denklemlerle tanımlanır.

Kimyasal reaksiyonlar belirli bir sıcaklıkta ve kimyasal konsantrasyonda, karakteristik bir reaksiyon hızında gerçekleşir. Tipik olarak reaksiyon hızları sıcaklık arttıkça artar, çünkü atomlar arasındaki bağların kırılması için gerekli aktivasyon enerjisine ulaşmak için daha fazla termal enerji mevcuttur.

Bir reaksiyon, oksidasyon ve indirgemenin meydana geldiği redoks veya oksidasyon ve indirgemenin meydana gelmediği redoks olmayan olarak sınıflandırılabilir. Basit redoks reaksiyonlarının çoğu, bir kombinasyon, ayrışma veya tek yer değiştirme reaksiyonu olarak sınıflandırılabilir.

İstenilen ürünü elde etmek için kimyasal sentez sırasında farklı kimyasal reaksiyonlar kullanılır. Biyokimyada ardışık bir dizi kimyasal reaksiyon (bir reaksiyonun ürününün bir sonraki reaksiyonun reaktanı olduğu) metabolik yolları oluşturur. Bu reaksiyonlar genellikle protein enzimleri tarafından katalize edilir. Enzimler biyokimyasal reaksiyonların hızını arttırır, böylece hücre içindeki sıcaklık ve konsantrasyonlarda normal koşullar altında imkansız olan metabolik sentezler ve ayrışmalar meydana gelebilir.

Kimyasal reaksiyonun genel konsepti, kuantum alan teorisi tarafından tanımlandığı gibi, nükleer reaksiyonlar, radyoaktif bozunmalar ve temel partiküller arasındaki reaksiyonlar dahil olmak üzere, atomlardan daha küçük varlıklar arasındaki reaksiyonları kapsayacak şekilde genişletilmiştir.


Kütlenin korunumu yasasına göre, reaksiyon sırasında her bir elementin miktarı değişmez; CH4 + 2O2 → CO2 + 2 H2O denkleminden görüldüğü gibi, reaktanlar tarafında oksijen gazının önüne, ürünler tarafında suyun önüne 2 katsayısı konulur.


Dört temel kimyasal reaksiyon tipinin temsili: sentez, ayrışma, tek yer değiştirme ve çift yer değiştirme.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_reaction

4 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)