Kimyasal Substans (chemical substance)

Bir kimyasal substans, sabit kimyasal bileşime ve karakteristik özelliklere sahip bir madde şeklidir. Kimyasal substanslar, basit maddeler (tek bir kimyasal elementten oluşan substanslar), kimyasal bileşikler veya alaşımlar olabilir.

Fiziksel yollarla daha basit bileşenlerine ayrılamayan kimyasal substanslara 'saf' denir; bu kavram onları karışımlardan ayırmayı amaçlıyordu. Kimyasal maddelere yaygın bir örnek saf sudur; ister bir nehirden izole edilsin ister laboratuvarda yapılmış olsun, aynı özelliklere ve aynı hidrojen (H+)/oksijen (O-2) oranına sahiptir. Saf formda yaygın olarak karşılaşılan diğer kimyasal substanslar elmas (karbon, C), altın (Au), sofra tuzu (sodyum klorür, NaCl) ve rafine şekerdir (sakkaroz, C12H22O11). Ancak pratikte hiçbir substans tamamen saf değildir. kimyasal saflık, kimyasalın kullanım amacına göre belirlenir.

Kimyasal substanslar katı, sıvı, gaz veya plazma gibi farklı hallerde bulunur ve sıcaklık, basınç ve zamandaki değişikliklerle bu maddenin fazları arasında değişebilir. Kimyasal maddeler kimyasal reaksiyonlar yoluyla birleştirilebilir veya başkalarına dönüştürülebilir.


Yaygın bazı kimyasal substanslar (123rf.com/photo)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_substance

4 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)