Karşı-Yer (counter-earth)

Karşı-Yer, Yer’e göre solar sistemin diğer tarafında dönen, Solar Sistemdeki varsayımsal bir gövdedir. pre-Socratic Yunan filozofu Philolaus (MÖ ~ 470 - 385) tarafından, geosentric olmayan kozmolojisini desteklemek için, bir Karşı-Yer veya Antichthon varsayılmıştır; buna göre evrendeki tüm objeler, Yer’den görülmeyen ve etrafında dönen Güneş'ten farklı bir ‘Merkezi Ateş’ etrafında döner.

Philolaus, Karşı-Yer‘in her zaman Solar Sistemin Yer’e göre karşı tarafında olduğuna inanıyordu. Bu, Güneş, Yer ve Karşı-Yer’in her zaman aynı çizgide olacağı anlamına geliyordu.

Modern çağda, her zaman, Yer’e göre, Güneşin diğer tarafında bulunan varsayımsal bir gezegen ‘Karşı-Yer’ olarak adlandırılmıştır. Bu tanım UFO (Unidentified flying object) savlarında ve kurguda (özellikle bilim kurgu) tekrar eden bir tema olmuştur.

Şekil-1: Philolaus’a göre, Yer’den görünmeyen ‘Merkezi Ateş’in (Antichthon) yörüngesinde dönen bir ‘Karşı-Yer’ (Antichthon) vardır.

Şekil-2: L1 ile L2 arasındaki iki gövde Güneş (sarı) ve Yer’dir (kara). Karşı-Yer L3'te var olacaktır. Oklar, beş Lagrange noktasının etrafındaki potansiyel gradyanlarını gösterir; onlara doğru olanlar (kırmızı) veya onlardan uzaktakiler (mavi). Karşıt olarak, L4 ve L5 noktaları potansiyeli yüksek noktalarıdır.


Şekil-1: Yer’in, (a) gece ve (b) gündüz tanımları

Şekil-2: (a) Karşı-Yer kavramının modern anlayıştaki bir diyagramı; Yer ile aynı yörüngedeki, ancak 1800 faz dışında olan bir gezegenin yorumu, (b) bir referans döner çerçevede iki gövdeli bir sistemin santrifüj kuvveti ve gravite nedeniyle etkili potansiyelin kontur grafiği.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Counter-Earth

24 Şubat 2023

GERİ (makaleler-2)
GERİ (varsayımsal gezegenler)