Karşı Konum (syzygy)


Karşı konum

Astronomide, bir karşı konum (syzygy), gravitasyonal bir sistemde üç veya daha fazla gök cisminin kabaca bir düz-çizgi konfigürasyonudur.

Kelime genellikle Güneş, Yerküre ve Ay vaya bir gezegen için kullanılır.  Solar ve lunar tutulmalar, syzygy zamanlarında ortaya çıkar. Terim genellikle Güneş ve Ay birlikte (yeni ay) veya karşt (dolunay) olduğunda uygulanır.

Karşı konum kelimesi genellikle astronomik nesnelerin ilginç konfigürasyonlarını tanımlamak için kullanılır. Örneğin, böyle bir olay, 21 Mart 1894'te, GMT (Greenwich Mean Time) 23:00 civarında, Merkür'ün Güneş'i Venüs'ten görüldüğü gibi geçtiğinde ve Merkür ve Venüs, aynı anda Güneş'i Satürn'den görüldüğü gibi geçirdiğinde meydana geldi. Ayrıca, 10 Mart 1982’de gözlendiğ gibi, düz bir çizgide olmamasına rağmen, tüm gezegenlerin Güneş'in aynı tarafında olduğu durumları tanımlamak için de kullanılır.

3 Haziran 2014'te Mars'taki Curiosity gezgini, Merkür gezegeninin Güneş'ten geçtiğini gözlemledi ve Yeryüzü dışında, bir gök cisiminden ilk kez bir gezegen geçişi gözlendiğini işaret etti.

Syzygy bazen bir oklüzyon (örtülme), geçiş veya tutulmada sonuçlanır.
·         Örtülme, daha büyük görünür büyüklükteki bir cisim, daha küçük olan bir cismin önünden geçtiğinde bir meydana gelir.
·         Daha küçük bir nesne (body) daha büyük bir gövdenin önüne geçtiğinde geçiş meydana gelir.
·         Tutulma, bir nesne, solar tutulmasında olduğu gibi bir oklüzyon ile veya lunar tutulması gibi başka bir nesnenin gölgesinden geçerek tamamen veya kısmen gözden kaybolduğunda meydana gelir.

Ay’ın hareket yörüngesi; aylık yörüngede yerküreye
 en yakın Ay (perigee) ve Güneşle hizalanmış Ay


https://en.wikipedia.org/wiki/Syzygy_(astronomy)
http://www.innovativeteachersbg.org/EAAE_CAS_2016/3_Perigee%20syzygy%20observation.pdf

29 Temmuz 2020


GERİ (ay)
GERİ (ayın yörüngesi)