Ay'da Solar Tutulma (solar eclipses on the moon)

Ay'da solar tutulmalar, Dünya gezegeni Güneş'in önünden geçtiğinde ve güneş ışığını engellediğinde ortaya çıkar. Yeryüzündeki izleyiciler, aydaki solar tutulma sırasında lunar tutulması yaşarlar.

Bu solar tutulmalar sadece yakın tarafta ve Yeryüzünün librasyonlar sırasında görüldüğü uzak tarafın daha küçük kısımlarında görülür, bu alanlar Ay’ın görünür kısmını oluşturur. Tutulmalar lunar gündoğumu ve günbatımı sırasında görülür ve yakın tarafın en uzak bölgelerine kadar uzanır, ancak özellikle Ay’ın kutup bölgelerinde değildir.

Ay Dünya'nın etrafında dönerken, Dünya yaklaşık 24 saatte bir kere döner, ancak gökyüzündeki konumu asla değişmediği için sadece bir konumdadır. Bu, solar sistem içinde, diğer gezegenlerin veya diğer gezegenlerin veya cüce gezegenlerin ve birkaç asteroidin etrafında dönen diğer uyduların aksi bir durumdur. Ancak böyle haller, solar sisteminin dış kısmında çok nadirdir.

Ay'daki son güneş tutulması 20 Ocak 2019'da tam bir tutulma oldu, uzak tarafın tamamı ve uzak tarafın küçük çevresi bütünlüğü gördü.

Ay'ın merkezinden bakıldığında 28 Ağustos 2007 lunar tutulması başlangıç ve bitiş simülasyonu (UTC- Coordinated Universal Time: Eşgüdümlü Evrensel Zaman; 00 boylamında ortalama solar zamanının yaklaşık 1 saniyesi içinde)


https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipses_on_the_Moon

1 Aralık 2020


GERİ (ay)
GERİ (ayın yörüngesi)
GERİ (karşı konum
GERİ (tutulmalar)