Kanıta Dayalı Uygulama (evidence-based practice)

Kanıta dayalı uygulama, mesleki uygulamaların bilimsel kanıtlara dayanması gerektiği düşüncesidir. Görünüşte açıkça arzu edilir olsa da, teklif tartışmalıydı; bazıları, sonuçların geleneksel uygulamaların yanı sıra bireylere de özel olmayabileceğini savunuyordu.

Kanıta-dayalı uygulamalar, 1992 yılında kanıta dayalı tıbbın resmi olarak tanıtılmasından bu yana ilgili sağlık mesleklerine, eğitime, yönetime, hukuka, kamu politikasına, mimariye ve diğer alanlara yayıldı. Kanıta dayalı bilim uygulamalarına yönelik araştırmalara metabilim denir.

Kanıta-dayalı uygulamalara yönelik hareket, profesyonellerin ve diğer karar vericilerin, karar verme süreçlerinde bilgi sağlamak amacıyla kanıtlara daha fazla dikkat etmelerini teşvik etmeye ve bazı durumlarda bunu zorunlu kılmaya çalışmaktadır. Kanıta-dayalı uygulamanın amacı, karar vermenin temelini gelenekten, sezgiden ve sistematik olmayan deneyimden sağlam temellere dayanan bilimsel araştırmaya kaydırarak, sağlam olmayan veya güncelliğini yitirmiş uygulamaları ortadan kaldırarak daha etkili olanları tercih etmektir.

Bir kişi veya kuruluşun belirli bir uygulamanın kanıta-dayalı olduğunu iddia etmesi, ancak ve ancak üç koşulun karşılanması durumunda haklı olabilir.

·        Birincisi, kişi veya kuruluş, en az bir alternatif uygulamanın etkileriyle karşılaştırmalı olarak belirli bir uygulamanın etkileri hakkında karşılaştırmalı kanıtlara sahip olmalıdır.

·        İkincisi, belirli uygulama, belirli uygulama alanındaki birey veya kuruluşun tercihlerinden en az birine göre bu kanıtlarla desteklenmelidir.

·        Üçüncüsü, kişi veya kuruluş, iddianın temelini oluşturan kanıtları ve tercihleri açıklayarak bu desteğe ilişkin sağlam bir açıklama sunabilmelidir. 


Kanıta dayalı uygulamanın 5 adımı (https://library.health.nt.gov.au/EBP/overview)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_practice

12 Ekim 2023

GERİ (bilim felsefesi, tablo)