Metabilim (metascience)

Metabilim (veya meta-araştırma), bilimi incelemede bilimsel metodolojinin kullanılmasıdır. Metabilim, gereksiz verileri azaltmayı ve bilimsel araştırmaların kalitesini artırmayı amaçlar. Araştırmanın nasıl yapıldığını ve nerede iyileştirmelerin yapılabileceğini incelemek için araştırma yöntemlerini kullandığından, ‘araştırma araştırması’ ve ‘bilimin bilimi’ olarak da bilinir.

Metabilim, tüm araştırma alanlarıyla ilgilenir, ‘bilime kuşbakışı bir bakış’ olarak tanımlanır. John Ioannidis'in sözleriyle, ‘Bilim, insanoğlunun başına gelen en iyi şeydir... ama daha iyisini yapabiliriz’.

1966'da, erken bir meta-araştırma makalesi, on yüksek profilli tıp dergisinde yayınlanan 295 makalenin istatistiksel yöntemlerini inceledi; raporların neredeyse %73'ünde okunan ... sonuçların gerekçesinin geçersiz olduğu sonuçlara varıldığını" tespit etti. Sonraki yıllarda yapılan meta-araştırmalar, sayısız bilimsel alandaki araştırmalarda birçok metodolojik kusur, verimsizlik ve zayıf uygulama buldu.

Başta tıp ve yumuşak bilimler olmak üzere birçok bilimsel çalışma yeniden üretilemedi. ‘Replikasyon krizi’ terimi, sorunla ilgili artan farkındalığın bir parçası olarak 2010'ların başında ortaya çıktı. (Replikasyon krizi, birçok bilimsel çalışmanın çoğaltılmasının veya yeniden üretilmesinin zor veya imkansız olduğu tespit edilen, devam eden bir metodolojik krizdir.)

Metabilimin ortaya çıkardığı sorunları gidermek için çeşitli önlemler hayata geçirilmiştir. Bu önlemler, bilimsel çalışmaların ve klinik araştırmaların ön kayıtlarının yanı sıra metodoloji ve raporlama için kılavuzlar yayınlayan CONSORT ve EQUATOR Network gibi organizayonların kurulmasını içerir. İstatistiklerin kötüye kullanımını azaltmak, akademiden gelen zıt teşvikleri ortadan kaldırmak, benzer değerlendirme sürecini iyileştirmek, bilimsel literatürde önyargıyla mücadele etmek ve bilimsel işlemin genel kalitesini ve verimliliğini artırmak için sürekli çabalar vardır.



Metabilimin aşamaları; David Peterson ve Aaron Panofsky’den, ‘bilimsel bir sosyal hareket olarak metabilim’ (yararlanılan kaynak: https://kevinmunger.substack.com/p/never-trust-an-academic-journal-over)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Metascience

6 Ekim 2021

 

GERİ (bilim çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)