Kimya ve termodinamikte kalorimetri, bir gövdenin (cisim) hal değişkenlerindeki değişiklikleri ölçme bilimi veya eylemidir (örneğin, belirli kısıtlamalar altında kimyasal reaksiyonlar, fiziksel değişiklikler veya faz geçişleri nedeniyle gövdenin durumundaki değişikliklerle ilişkili ısı transferini elde etmek). Kalorimetri bir kalorimetre ile yapılır. Isı ve sıcaklık arasındaki farkı ilk fark eden İskoç doktor ve bilim adamı Joseph Black'in kalorimetri biliminin kurucusu olduğu söyleniyor.
Dolaylı kalorimetri, canlı
organizmaların ürettikleri ısıyı, ya karbondioksit ve nitrojen atıklarını
(sıklıkla suda yaşayan organizmalarda amonyak ya da karasal organizmalarda üre)
ya da oksijen tüketimini ölçerek hesaplar. Lavoisier, 1780'de çoklu regresyon
kullanarak ısı üretiminin oksijen tüketiminden bu şekilde tahmin edilebileceğini
kaydetti. Dinamik enerji denge teorisi, bu prosedürün neden doğru olduğunu
açıklar. Canlı organizmalar tarafından üretilen ısı, ölçüm için kalorimetrenin
içine yerleştirilen tüm organizmanın doğrudan
kalorimetri tarafından da ölçülebilir.
Yaygın
olarak kullanılan modern bir enstrüman, küçük miktarlarda malzeme üzerinde termal
verilerin elde edilmesini sağlayan bir cihaz olan diferansiyel taramalı kalorimetredir;
numunenin kontrollü bir oranda ısıtılmasını ve numunenin içine veya numuneden
gelen ısı akışının kaydedilmesini sağlar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Calorimetry
14 Ağustos 2023