Kalorimetri (calorimetry)

Kimya ve termodinamikte kalorimetri, bir gövdenin (cisim) hal değişkenlerindeki değişiklikleri ölçme bilimi veya eylemidir (örneğin, belirli kısıtlamalar altında kimyasal reaksiyonlar, fiziksel değişiklikler veya faz geçişleri nedeniyle gövdenin durumundaki değişikliklerle ilişkili ısı transferini elde etmek). Kalorimetri bir kalorimetre ile yapılır. Isı ve sıcaklık arasındaki farkı ilk fark eden İskoç doktor ve bilim adamı Joseph Black'in kalorimetri biliminin kurucusu olduğu söyleniyor.

Dolaylı kalorimetri, canlı organizmaların ürettikleri ısıyı, ya karbondioksit ve nitrojen atıklarını (sıklıkla suda yaşayan organizmalarda amonyak ya da karasal organizmalarda üre) ya da oksijen tüketimini ölçerek hesaplar. Lavoisier, 1780'de çoklu regresyon kullanarak ısı üretiminin oksijen tüketiminden bu şekilde tahmin edilebileceğini kaydetti. Dinamik enerji denge teorisi, bu prosedürün neden doğru olduğunu açıklar. Canlı organizmalar tarafından üretilen ısı, ölçüm için kalorimetrenin içine yerleştirilen tüm organizmanın doğrudan kalorimetri tarafından da ölçülebilir.

Yaygın olarak kullanılan modern bir enstrüman, küçük miktarlarda malzeme üzerinde termal verilerin elde edilmesini sağlayan bir cihaz olan diferansiyel taramalı kalorimetredir; numunenin kontrollü bir oranda ısıtılmasını ve numunenin içine veya numuneden gelen ısı akışının kaydedilmesini sağlar.


(a) Antoine Lavoisier ve Pierre-Simon Laplace tarafından çeşitli kimyasal değişimlerde yer alan ısıyı belirlemek için kullanılan dünyanın ilk buz-kalorimetresi (1782-83), (b) bir kalorimetre şeması (ThoughtCo. 2019)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Calorimetry

14 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)