Isı Transferi (heat transfer)

Kimya mühendislerince yürütülen çalışmaların çoğu, enerjinin ısı şeklinde üretimi veya absorblanmasıyla ilgilidir. Bu nedenle ısı transferi kanunları ve ısı akışını kontrol eden cihazlar çok önemlidir. Bu bölümde ısı transferi ve proses mühendisliğindeki uygulamaları üzerinde durulacaktır.

Isı Akışının Doğası

Farklı sıcaklıklardaki iki madde birbiriyle temas ettiklerinde, daha sıcak olandan daha soğuk olana ısı akar. Net ısı akışı daima sıcaklık düşmesi yönündedir. Isı akışı üç mekanizma üzerinden olabilir:
(a) Kondüksiyonla (temasla)
(b) Konveksiyonla (hareket yoluyla)
(c) Radyasyonla (ışın yoluyla)

(a) Kondüksiyonla Isı Transferi

Sürekli bir maddede sıcaklık farklılıkları varsa, herhangi bir hareket gözlenmeden ısı akışı meydana gelir. Bu tür ısı akışına moleküler iletim veya sadece iletim denir. İletim moleküler boyuttadır ve mekanizması, herbir molekülün momentumunun  sıcaklık farklılığı boyunca  taşınmasına  dayanır. Örneğin, bir tüpün metal duvarının veya bir fırının tuğla duvarının ısınması bu tür bir mekanizmayla gerçekleşir.

(b). Konveksiyonla Isı Transferi

Bir akışkan özel bir yüzeyden geçtiğinde, beraberinde bir miktar entalpi taşır. Taşınan bu entalpi akımına, ısının konveksiyonla akışı denir. Konveksiyon makroskopik bir olaydır ve sadece akışkana bazı kuvvetlerin etki etmesi ve akışkanın bu sürtünme kuvvetlerine karşı hareketini hala devam ettirmesi durumunda gerçekleşebilir. Konveksiyon, akışkan mekanikleri ile yakın ilişki içindedir. Termodinamik anlamda konveksiyon, ısı akışı olarak değil entalpi akışı şeklinde yorumlanır. Oysa konveksiyonun ısı akışı terimiyle tanımlanması uygundur, çünkü pratikte konveksiyon ve kondüksiyon yoluyla ısı transferini birbirinden ayırmak çoğu kez zordur. Konveksiyon ile ısı iletimine örnek olarak, türbülent akışta oluşan karışmayla entalpi transferi ve bir radyatörden sağlanan sıcak hava akışı gösterilebilir.

Akışkanlarda konveksiyon yaratan kuvvetler iki tiptir. Akma olayı, yoğunluk farklılığından doğan yüzdürme kuvvetleri sonunda oluşabilir; yoğunluğun farklılaşması, akışkan içinde sıcaklık dalgalanmalarına yol açar ve "doğal konveksiyon" denilen etki meydana gelir. Doğal konveksiyona örnek, ısıtılan bir radyatörün önünden sıcak havanın akmasıdır. Akımın hareketi, bir pompa veya bir karıştırıcı gibi mekanik yöntemlerle kontrol edildiğinde akışkan yoğunluk dalgalanmalarından etkilenmez; bu durumda "zorlamalı konveksiyon" olayı vardır. Isıtılan bir borudan akan akışkana ısı aktarılması bu tür bir konveksiyondur. Aynı akışkan içinde iki tip kuvvet peşpeşe etkili olabileceğinden, doğal ve zorlamalı konveksiyon birarada bulunabilir.

(c). Radyasyonla Isı Transferi

Radyasyon, elektromagnetik dalgalarla uzaydan transfer edilen enerjiye verilen isimdir. Radyasyon, uzayda boşluktan geçerse ısıya veya başka bir enerji şekline dönüşmez ve yolunu değiştirmez; oysa yolu üzerinde bazı maddeler bulunduğunda bir kısmı bu maddelerden geçer, bir kısmı ise absorblanır veya yansır. Isı şeklinde açığa çıkan sadece absorblanan enerjidir ve dönüşüm kantitatiftir. Örneğin, ergimiş kuvartza çarpan radyasyonun tamamı geçer; parlatılmış opak bir yüzey veya bir ayna, gelen radyasyonun hemen hepsini yansıtır; siyah veya mat bir yüzey ise radyasyonun çoğ'jnu absorblayarak kantitatif olarak ısıya çevirir.

Monoatomik ve diatomik gazlardan ısı akışı hem radyasyonla ve hem de kondüksiyon-konveksiyonla olur; fırınlarda ve gas ile ısıtılan diğer cihazlardaki ısı transferlerinde olduğu gibi. Çok genel anlamda, radyasyonun yüksek sıcaklıklarda önemli olduğu ve akışkanın akışından etkilenmediği söylenebilir; oysa, kondüksiyon-konveksiyon ile transfer akış koşullarına bağlıdır, fakat sıcaklık seviyesinden etkilenmez.


GERİ (proje çalışmaları)