Jel Elektroforez (gel electrophoresis)

Jel elektroforez, biyomakromoleküllerin (DNA, RNA, proteinler vb.) ve bunların parçalarının boyutlarına ve yüklerine göre ayrılması ve analizi için kullanılan bir yöntemdir. Klinik kimyada proteinleri yüke veya boyuta göre ayırmak, biyokimya ve moleküler biyolojide karışık bir DNA ve RNA fragman popülasyonunu uzunluğa göre ayırmak, DNA ve RNA fragmanlarının boyutunu tahmin etmek veya proteinleri yüke göre ayırmak için kullanılır.

Nükleik asit molekülleri, negatif yüklü molekülleri agaroz (bir heteropolisakkarit) veya diğer maddelerden oluşan bir matris boyunca hareket ettirmek için bir elektrik alanı uygulanarak ayrılır. Daha kısa moleküller daha hızlı hareket eder ve daha uzun olanlara göre daha uzağa göç eder. Çünkü daha kısa moleküller jelin gözeneklerinden daha kolay geçer. Bu olaya eleme denir. Jelin gözenekleri proteinleri elemek için çok büyük olduğundan proteinler agarozdaki yüke göre ayrılır. Jel elektroforez nanopartiküllerin ayrılması için de kullanılabilir.

Jel elektroforez, yüklü bir parçacığın elektrik akımındaki hareketi olan elektroforez sırasında antikonvektif ortam veya eleme ortamı olarak bir jel kullanır. Jeller, elektrik alanının uygulanmasından kaynaklanan termal konveksiyonu bastırır ve ayrıca moleküllerin geçişini yavaşlatan bir eleme ortamı görevi görebilir.

DNA jel elektroforezi genellikle analitik amaçlarla, DNA'nın polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yoluyla amplifikasyonundan sonra gerçekleştirilir, ancak kütle spektrometrisi, RFLP, PCR, klonlama, DNA dizilimi gibi diğer yöntemlerin kullanılmasından önce hazırlık tekniği olarak da kullanılabilir

Jel elektroforeze genel bakış

 Jel (gel)

https://en.wikipedia.org/wiki/Gel_electrophoresis

13 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)