Helyum Gezegeni (helium planet)

Helyum gezegeni, helyum ağırlıklı atmosfere sahip bir gezegendir. Bu, atmosferleri esas olarak hidrojenden oluşan ve sadece ikincil bileşen olarak helyum içeren Jüpiter ve Satürn gibi sıradan gaz devleri ile çelişir. Helyum gezegenleri çeşitli şekillerde oluşabilir. Gliese 436 b, olası bir helyum gezegenidir.

Bir helyum gezegeninin nasıl oluşabileceğine dair birkaç hipotez vardır:

·         Dev gezegenlerden hidrojen buharlaşması: bir helyum gezegeni, bir yıldızın yakınında dönen bir gazlı gezegenden hidrojen buharlaşması yoluyla oluşabilir.

·         Beyaz cüce kalıntıları: helyum açısından zengin bir gezegen obje, düşük kütleli bir beyaz cüceden de oluşabilir; beyaz cüce; bir nötron yıldızı gibi ikinci, büyük bir obje ile kütle transferi yoluyla hidrojenini kaybeder.

Helyum gezegenlerinin, atmosferdeki güçlü karbon monoksit ve karbondioksit bulgularıyla normal hidrojen ağırlıklı gezegenlerden ayırt edilebilmesi bekleniyor. Hidrojen tükenmesi nedeniyle, atmosferde beklenen metan oluşamaz, çünkü karbonun birleşeceği hidrojen yoktur ve bu nedenle karbon oksijenle birleşerek CO ve CO2 oluşturur.

Atmosferik kompozisyon nedeniyle helyum gezegenlerinin görünüşte beyaz veya gri olması bekleniyor. Böyle bir durum, karbon monoksit ağırlıklı olan ve bir helyum gezegeni olduğu varsayılan Gliese 436 b'de bulunabilir.


Bir helyum gezegeninde bir helyum atmosferinin oluşumu; 
muhtemelen Gliese 436 b gibi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Helium_planet

6 Mart 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ(kompakt yıldız)