Hayashi ve Henyey İzleri (Hayashi and Henyey tracks)

Hayashi izi (yolu), stellar evrimin ön-ana-dizi fazında (PMS fazı) solar kütlesi 3 M'dan çok daha küçük yıldızların izlediği bir aydınlık-sıcaklık ilişkisidir. Japon astrofizikçi Chushiro Hayashi'nin adını almıştır.

Aydınlığı (luminosite) sıcaklığa karşı gösteren Hertzsprung-Russell diyagramında iz, neredeyse dikey bir eğridir. Bir protostar hızlı daralma fazını bitirdikten ve bir T Tauri yıldızı olduktan sonra, son derece aydınlıktır. Yıldız daralmaya devam eder, ancak çok daha yavaş. Yıldız yavaşça küçülürken Hayashi izini (yolunu) aşağıya doğru takip ederek birkaç kat daha az aydınlık hale gelir, ancak bir ışınım bölgesi oluşana kadar aşağı yukarı aynı yüzey sıcaklığında kalır, bu noktada yıldız Henyey yolunu takip etmeye başlar veya nükleer füzyon başlar; girişi ana diziye işaretlenir.

Henyey izi, Hayashi parkurunun bitiminden sonra Hertzsprung – Russell diyagramında >0,5 solar kütleli ön-ana-dizi yıldızların izlediği bir yoldur. 1950'lerde astronom Louis G. Henyey ve meslektaşları, ön-ana-dizi yıldızın ana diziye daralmasının birkaç periyodu boyunca ışınımsal dengede kalabileceğini gösterdi. Henyey yolu, hidrostatik dengeye yakın bir yerde yavaş bir çökme ile karakterize edilir. Hertzsprung-Russell diyagramında ana diziye neredeyse yatay olarak yaklaşırlar (yani luminosite hemen hemen sabit kalıyor).

Ön-ana-dizi için stellar evrim izleri (mavi hatlar);
dikeye yakın eğriler Hayashi izlerdir

 

 https://en.wikipedia.org/wiki/Hayashi_track

22 Aralık 2020

 

GERİ (yıldız)
GERİ (yıldız oluşumu)