Güneş Işığı (sunlight)

Güneş ışığı, Güneş tarafından yayılan elektromanyetik radyasyonun, özellikle infrared, görünür ve ultraviyole ışığın bir kısmıdır. Yeryüzünde güneş ışığı, Yer atmosferine dağılır, filtrelenir ve Güneş ufkun üzerinde olduğunda gün ışığı kadar açıktır. Solar radyasyon bulutlar tarafından engellenmediğinde, parlak ışık ve yayılan ısının bir kombinasyonu olan güneş ışığı olarak görülür. Bulutlarla engellendiğinde veya diğer nesnelerden yansıtıldığında dağılır, saçılır.

Dünya Meteoroloji Örgütü, bir alanın Güneş'ten metrekare başına en az 120 watt'lık doğrudan ışınım aldığı kümülatif süreyi ifade etmek için ‘güneş ışığı süresi’ terimini kullanır. Diğer kaynakla yeryüzü genelinde, bir günde (24 saat) metrekare başına ortalama 164 Watt olduğunu gösteriyor.

Güneş ışığındaki ultraviyole radyasyonun, hem D3 vitamini sentezi hem de mutajen için gereç olması nedeniyle hem olumlu hem de olumsuz sağlık etkileri vardır.

Güneş ışığının Güneş'in yüzeyinden Yer’e ulaşması yaklaşık 8.3 dakika sürer. Güneş'in merkezinde başlayan ve yüklü bir partikülle her karşılaştığında yön değiştiren bir fotonun yüzeye çıkması 10 000 ila 170 000 yıl sürer.

Güneş ışığı, normalde Güneş'ten gelen ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmek için bitkiler ve diğer ototrofik organizmalar tarafından kullanılan fotosentezde kilit bir faktördür. (Kimyasal enerji, karbonhidratları sentezlemek ve organizmaların faaliyetlerini beslemek için kullanıllır.)

Ölçüm

Araştırmacılar, güneş ışığı kayıt cihazı, piranometre veya pireliometre kullanarak güneş ışığının yoğunluğunu ölçebilirler. Yeryüzünde toprağa ulaşan güneş ışığı miktarını hesaplamak için, hem Yer’in eliptik yörüngesinin eksantrikliği hem de Yer atmosferinin zayıflaması hesaba katılmalıdır.

Yılın gün sayısı (dn) kullanılarak eliptik yörünge için düzeltilen extraterrestrial (dünya dışı) solar aydınlık (Eext), yaklaşık olarak şu şekilde verilir:

                                                  dn – 3

Eext = Esc [1 + 0.033412 cos (2p ¾¾¾¾ )]

                                                    365

1 Ocak'ta dn = 1; 1 Şubat'ta dn = 32; 1 Mart'ta dn = 59 (artık yıllar hariç, onlarda dn = 60), vs. Bu formülde dn–3 kullanılır, çünkü modern zamanlarda Yer’in perihelyonu Güneş'e en yakın yaklaşımdır ve bu nedenle maksimum Eext her yıl 3 Ocak civarında gerçekleşir.

0.033412 değeri, perihelion (0.98328989 AU) karesi ile aphelion (1.01671033 AU) karesi arasındaki oranın yaklaşık 0.935338 olması gerektiği bilinerek belirlenir.

Solar aydınlatma sabiti (Esc), 128×103 lux'a eşittir. Atmosferin zayıflatıcı etkileri için düzeltilmiş doğrudan normal aydınlatma (Edn):

Edn = Eext e-cm

c: atmosferik ekstinksiyon (yok olma), m: göreceli optik hava kütlesidir. Atmosferik yok olma, lux sayısını yaklaşık 100 000 lux seviyesine indirir.

Atmosferin üstünde ve yüzeyde solar ışınımı spektrumu; aşırı UV ve X ışınları üretilir (gösterilen dalga boyu skalasının solunda), ancak Güneş'in toplam çıkış gücünün çok küçük miktarlarını oluşturur

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight

28 Kasım 2020

 

GERİ (yıldız)
GERİ (dünya merkezli gözlemler)
GERİ (güneş)
GERİ (ilişkili konular)