Genişleyen Bir Evrenin Geleceği (future of an expanding universe)

Gözlemler, evrenin genişlemesinin sonsuza kadar süreceğini gösteriyor. Eğer öyleyse, o zaman popüler bir teori, evrenin genişledikçe soğuyacağı ve sonunda yaşamı sürdürmek için fazla soğuyacağı şeklindedir. Bu nedenle, bir zamanlar popüler olarak ‘Isı Ölümü’ olarak adlandırılan bu gelecekteki senaryo artık ‘Büyük Üşüme’ veya ‘Büyük Don’ olarak biliniyor.

Karanlık enerji evrenin genişlemesini hızlandırırsa, galaksi kümeleri arasındaki boşluk artan bir oranda büyüyecektir. Kırmızıya kayma eski ve gelen fotonları (hatta kızılötesi ışınları) tespit edilemeyecek kadar uzun dalga boylarına ve düşük enerjilere uzatacaktır. Yıldızların normal olarak 1012–1014 (1-300 trilyon) yıl boyunca oluşması bekleniyor, ancak sonunda yıldız oluşumu için gerekli olan gaz miktarı tükenecektir. Mevcut yıldızların yakıtı bitip parlamayı bıraktıkça, evren yavaşça ve son derece hızla kararacaktır.

Proton bozunmasını öngören teorilere göre, geride kalan stellar kalıntıları ortadan kaybolacak ve geride sadece kara delikler bırakacak; bunlar, Hawking radyasyonu yayarken sonunda kendileri de kaybolacaktır. Nihayetinde, evren, sıcaklığın tekdüze bir değere yaklaştığı bir duruma ulaşırsa, daha fazla ‘iş’ mümkün olmayacak ve bu da evrenin nihai bir ısı ölümüyle sonuçlanacaktır.

Protonlar bozunmazsa, stellar-kütle nesneler yine de kara delik haline gelecektir, ancak daha yavaş olarak.

(a) Süpermasif kara delikler, tüm protonlar bozulduktan sonra galaksilerden geriye kalanlardır,(ancak bu devler bile ölümsüz değildir), (b) süperdev eliptik galaksi Messier 87'nin çekirdeğindeki süpermasif kara delik

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_an_expanding_universe
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole

19 Kasım 2020

 

GERİ (evren)
GERİ (gelecek evren)